Delikatna cukinia zapiekana w śmietanie - cudowny sposób na cukinię

Delikatna cukinia zapiekana w śmietanie - cudowny sposób na cukinię

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cukinia zapiekana w śmietanie jest  delikatna, smakowita i sycąca

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cukinia zapiekana w śmietanie to cudowny sposób przyrządzenia tego dostępnego cały rok warzywa. Dzięki zapiekaniu w śmietanie cukinia staje się kremowa i sycąca - idealna na lunch lub ciepłą kolację.

Składniki

  • dwie małe cukinie

  • 2 łyżki oliwy extra vergine

  • 200 ml śmietany 18%

  • 100 g ulubionego żółtego sera

  • 1 jajko

  • sól, pieprz do smaku

  • 1 łyżka świeżego koperku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie myjemy, jeśli mają rozwinięte gniazdo nasienne - pozbawiamy nasion, a następnie kroimy w plasterki albo - pozbawione gniazda nasiennego - w półplasterki.

  • Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, rozkładamy cukinie, solimy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180ºC.

  • W mały naczyniu rozbełtujemy jajko ze śmietaną, pieprzem i koperkiem. Mieszaniną zalewamy podpieczoną cukinię, na wierzch ścieramy ser i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3