Cukinia i papryka w aromatycznym sosie kokosowym
2020-08-25
łatwy
25 min
4
Cukinia i papryka w aromatycznym sosie kokosowym to idealne danie na obiad, a także na lunch lub ciepłą kolację. Najlepiej smakuje z ryżem lub pieczywem. Mimo ostrych przypraw dodatek łagodnego mleczka kokosowego sprawia, że danie nie jest zbyt pikantne, a sos ma aksamitną konsystencję.
Polecamy także:
SKŁADNIKI
- 1 średnia cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 papryczka chilli,
- szklanka pomidorków koktajlowych,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta mielonej kurkumy,
- szczypta cynamonu,
- szczypta mielonego imbiru
- szklanka mleczka kokosowego
- świeże listki bazylii
- koperek,
- szklanka soku pomidorowego,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Papryczkę chilli pokroić wraz z pestkami w paski. Czosnek drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę.
- W garnku podgrzać olej, dodać czosnek, paprykę, chilli, cukinię, wymieszać i podsmażyć chwilę.
- Dodać mleczko kokosowe, gotować 5 minut.
- Dodać sok pomidorowy, pomidorki koktajlowe (można w całości lub przekrojone na pół), imbir, cynamon, kurkumę, doprawić solą, pieprzem i gotować około 5 minut.
- Na koniec dodać pokrojoną bazylię i koperek, wymieszać i podawać z ryżem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?