Babka marmurkowa - przepis na najlepsza babkę marmurkową
2022-04-13
łatwy
15 min
4
Babka marmurkowa to "murowany hit", nie tylko wielkanocnego stołu. Połączenie puszystego ciasta białego i czekoladowego to jeden z ulubionych przysmaków świątecznych. Podajemy przepis na babkę marmurkową, który jest prosty, szybki i zawsze wychodzi.
SKŁADNIKI
- 50 dag mąki
- 35 dag cukru
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 1 szklanka śmietany 12% tłuszczu
- 3 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- DEKORACJA (opcjonalnie):
- cukier puder do posypania
- gotowa polewa z białej czekolady
- gotowa polewa z ciemnej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj 25 dag cukru, żółtka, cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksuj. Mąkę przesiej przez sito, połącz z proszkiem do pieczenia.
- Stopniowo wsypuj do ciasta, dodając śmietanę. Utrzyj na gładkie ciasto.
- Białka jajek ubij na sztywną pianę. Partiami dodawaj do utartego ciasta. Delikatnie mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej wsyp kakao i pozostały cukier (10 dag). Wymieszaj.
- Formę do pieczenia natłuść od wewnątrz i wysyp tartą bułką. Przełóż do formy ciasto jasne, przykryj je ciemnym. Delikatnie przemieszaj warstwy patyczkiem lub widelcem.
- Wstaw babkę do piekarnika podgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 50-60 minut.
- Upieczone, przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj rozpuszczoną białą polewą. Gdy zastygnie, udekoruj ciemną polewą.
Wielkanocna babka drożdżowa
Babka marmurkowa - jadalna dekoracja świątecznego stołu
Babka marmurkowa jest bardzo efektowna i dekoracyjna. Może być prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Układające się naprzemiennie warstwy jasnego i ciemnego ciasta tworzą ciekawe i atrakcyjne wzory. Dlatego ciasto to nawet podane saute - bez polewy, lukru czy kolorowej posypki wygląda pięknie.