Przepis na szybkie pączki z mascarpone. Pyszne i gotowe w 30 minut

szybkie pączki z mascarpone
Autor: Shutterstock Szybkie pączki z mascarpone to prosty przepis nie tylko dla zabieganych.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku, w którym nie sposób odmówić sobie kruchych faworków czy pysznych i słodkich pączków. Nie każdy jednak ma czas, aby zrobić te słodkie przysmaki w domu. Z pomocą spieszy przepis na szybkie pączki z dodatkiem włoskiego serka mascarpone. Wystarczy połączyć składniki i usmażyć pączki. Poznajcie przepis na pączki z mascarpone, które zachwycą łatwością i szybkością przygotowania.

Z czego zrobić szybkie pączki z mascarpone?

Pyszne i puszyste pączki na tłusty czwartek robi się ze składników, które bez problemu można kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Na liście znalazło się siedem popularnych produktów oraz olej do smażenia szybkich pączków.

Aby szybko usmażyć furę wyśmienitych małych pączków, należy przygotować takie produkt jak:

  • mąka pszenna
  • serek mascarpone
  • śmietana
  • jajka
  • cukier puder
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić szybkie pączki z mascarpone?

Przepis na puszyste i miękkie pączusie z dodatkiem serka mascarpone nie jest trudny. Jego największą zaletą jest to, że pączki robi się błyskawicznie. Do ciasta nie dodaje się drożdży, więc nie trzeba czekać, aż wyrośnie. To znacznie skraca czas przygotowania ciasta. Warto pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Cześć z nich należy wcześniej wyjąć z lodówki i odstawić, aby się ogrzały.

Przepis na szybkie pączki z mascarpone to tylko kilka prostych kroków. Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście domowych pączków, z tym przepisem udadzą się za pierwszym razem i podbiją każde podniebienie.

Jak więc usmażyć pyszne pączki z mascarpone?

  • 1. krok – wymieszanie suchych składników
  • 2. krok – wymieszanie mokrych składników
  • 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych w jednolite ciasto
  • 4. krok – usmażenie szybkich pączków z mascarpone

Jak podawać szybkie pączki z mascarpone?

Puszyste pączki z włoskim serkiem mascarpone to pyszna propozycja na tłusty czwartek. Usmażone pączki warto udekorować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Równie dobre są oprószone cukrem lub cukrem pudrem.

Dzięki temu, że przepis na pączki z mascarpone jest tak łatwy i szybki, można korzystać z niego przez cały rok. Pyszne małe pączki sprawdzą się jako słodka przekąska, która zastąpi drożdżówki ze sklepu. Kilka pączusiów można zabrać ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówki.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
  • Serek mascarpone wymieszać ze śmietaną. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
  • Suche składniki przesypać do mokrych i zmiksować na niskich obrotach.
  • W dużym garnku rozgrzać olej i za pomocą dwóch łyżek nakładać porcje ciasta. Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na duży talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
  • Podawać w tłusty czwartek i na inne okazje.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
więcej