Minipączki bez drożdży. Szybki przepis bez wyrastania w 3 krokach
Dieta wegetariańska
Karnawał trwa w pełni, a tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym roku warto postawić na nowość wśród przepisów na obłędne karnawałowe słodkości. Minipączki budyniowe są pyszne, miękkie i lekkie. Na liście składników na próżno szukać drożdży. Te małe pączusie robi się bez nich, a smakują wyśmienicie. Oto łatwy i szybki przepis na rozpływające się w ustach minipączki bez drożdży.
Mini pączki bez drożdży – składniki
Składniki, które potrzebne są do usmażenia całej fury pysznych małych pączków bez dodatku drożdży, używa się prostych produktów. Są łatwo dostępne w mniejszych i większych sklepach, a ich cena nie zwala z nóg.
Minipączki są chrupiące z zewnątrz, a ich środek jest wyjątkowo delikatny i po prostu rozpływa się w ustach. Za smak pączków odpowiada jeden składnik. Ciasto przygotowuje się na bazie ugotowanego wcześniej budyniu, który sprawia, że pączusie są tak dobre i lekkie.
W przepisie na małe pączki budyniowe do ciasta nie dodaje się drożdży. Dzięki temu nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Pozwala to zaoszczędzić mnóstwo czasu bez utraty smaku czy puszystszej konsystencji. Minipączki w niczym nie ustępują tym tradycyjnym.
Lista składników nie jest długa, a znalazły się na niej takie produkty jak:
- mąka pszenna
- budyń
- mleko
- jajka
- cukier
- spirytus
- proszek do pieczenia i szczypta soli
- olej do smażenia
Jak zrobić małe pączki bez drożdży?
Pyszne i lekkie jak chmurka małe pączki budyniowe są dość proste. Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście domowych pączków na tłusty czwartek lub karnawałową imprezę, z tym sprawdzonym przepisem poradzicie sobie na piątkę z plusem.
Jak więc usmażyć minipączki budyniowe? Przepis na te małe pączki z dodatkiem budyniu został podzielony na kilka łatwych kroków:
- 1. krok – przygotowanie i ostudzenie budyniu
- 2. krok – wymieszanie budyniu z pozostałymi składnikami
- 3. krok – usmażenie minipączków w głębokim tłuszczu
Jak podawać małe pączki bez drożdży?
Minipączki budyniowe to pyszny i prosty deser, który sprawdzi się podczas karnawałowej imprezy. Małe pączki bez drożdży na pewno zdobędą grono wiernych fanów, kiedy poda się je w czasie tłustego czwartku. Dzięki temu, że przepis jest tak łatwy i szybki, minipączki z dodatkiem budyniu można robić na różne okazje. Bez okazji też pysznie smakują.
Usmażone i ostudzone pączki można oprószyć cukrem pudrem. Pysznie smakują, jeżeli jeszcze ciepłe pączki obtoczy się w grubym cukrze. Sprawdzi się też tradycyjna dekoracja z lukru i skórki pomarańczowej.
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka
- 500 ml oleju do smażenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 3 łyżki spirytusu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sól
dodatkowo:- cukier, cukier puder, lukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać je z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotować i wlać mieszankę. Podgrzewać i mieszać, aż budyń stanie się gęsty. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do ostudzonego budyniu wsypać cukier, wbić jajka i wlać spirytus. Dokładnie wymieszać.
- Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę bez grudek.
- W dużym garnku rozgrzać olej. Za pomocą łyżek wysmarowanych olejem porcje masy wkładać bezpośrednio do gorącego tłuszczu.
- Smażyć z każdej strony, aż pączki zaczną się rumienić. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Przed podaniem oprószyć cukrem lub cukrem pudrem. Można też udekorować lukrem.
- Podawać na deser podczas karnawału, na tłusty czwartek lub bez okazji.