Domowy serek mascarpone: przepis jak wykorzystać zapasy śmietany

2021-03-29
Domowy serek mascarpone
Autor: Shutterstock Domowy serek mascarpone - kremowy i pyszny
łatwy
30 min
4

Mascarpone, włoski miękki i kremowy serek ze śmietany ma słodkawy smak. Dlatego najczęściej wykorzystuje się go do deserów. Serek można przygotować w domu i przechować w lodówce. Wykorzystajcie zapasy śmietany lub specjalnie kupcie składniki i zróbcie własnoręcznie pyszny serek mascarpone. Oto przepis, a poniżej porady i triki na wykorzystanie serka mascarpone. Zapraszamy!

Właściwości mascarpone

Serek mascarpone ma łagodny, słodkawy smak i śmietankowy aromat.

Domowy mascarpone jest lepszy od kupionego pod każdym względem. Jeśli macie śmietanę możecie go zrobić w dowolnej chwili.

Jak wykorzystać serek mascarpone?

Mascarpone wykorzystujemy do przygotowania serników na zimno i pieczonych.

Można również zrobić z niego pyszny krem do przełożenia biszkoptu lud do deseru. Zapraszamy do skorzystania z przepisu na krem z serka mascarpone i bitej śmietany, który jest niczym puch. Polecamy również przepis na kruche rurki z kremem mascarpone.

Jest najważniejszym składnikiem kultowego deseru tiramisu. Wypróbuj przepis na pyszny włoski deser lub spróbuj nasz przepis na orzeźwiające tiramisu cytrynowe

Można go dodać także do zabielenia zup i sosów. Nigdy się nie zwarzy.

Przepis jest prosty i uda się każdemu.

Pamiętajcie by podgrzewać go w kąpieli wodnej. Zapobiegnie to przypaleniu skrzepu serowego.

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g śmietany 30%
  • 200 g śmietany 12%
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obie śmietany wlać do garnka, dodać sok z cytryny i wymieszać rózgą.
  • Garnek wstawić do większego garnka z wodą, podgrzewać w kąpieli wodnej. Od czasu do czasu mieszać.
  • Podgrzewać do temperatury 80°C lub do chwili, gdy śmietana się zetnie i powstaną grudki. Nie zagotować.
  • Zdjąć z ognia i wylać na sito wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą lub muślinem (gęstym płótnem). Odstawić do ostygnięcia.
  • Serek powinien odciekać co najmniej 12 godzin.
  • Z tej porcji składników otrzymacie około 250 g serka mascarpone.
  • Gotowy serek przełożyć do czystego i wyjałowionego pojemnika. Przechowywać w lodówce do 7 dni.