Domowy serek mascarpone: przepis jak wykorzystać zapasy śmietany
Mascarpone, włoski miękki i kremowy serek ze śmietany ma słodkawy smak. Dlatego najczęściej wykorzystuje się go do deserów. Serek można przygotować w domu i przechować w lodówce. Wykorzystajcie zapasy śmietany lub specjalnie kupcie składniki i zróbcie własnoręcznie pyszny serek mascarpone. Oto przepis, a poniżej porady i triki na wykorzystanie serka mascarpone. Zapraszamy!
Właściwości mascarpone
Serek mascarpone ma łagodny, słodkawy smak i śmietankowy aromat.
Domowy mascarpone jest lepszy od kupionego pod każdym względem. Jeśli macie śmietanę możecie go zrobić w dowolnej chwili.
Jak wykorzystać serek mascarpone?
Mascarpone wykorzystujemy do przygotowania serników na zimno i pieczonych.
Można również zrobić z niego pyszny krem do przełożenia biszkoptu lud do deseru. Zapraszamy do skorzystania z przepisu na krem z serka mascarpone i bitej śmietany, który jest niczym puch. Polecamy również przepis na kruche rurki z kremem mascarpone.
Jest najważniejszym składnikiem kultowego deseru tiramisu. Wypróbuj przepis na pyszny włoski deser lub spróbuj nasz przepis na orzeźwiające tiramisu cytrynowe.
Można go dodać także do zabielenia zup i sosów. Nigdy się nie zwarzy.
Przepis jest prosty i uda się każdemu.
Pamiętajcie by podgrzewać go w kąpieli wodnej. Zapobiegnie to przypaleniu skrzepu serowego.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g śmietany 30%
- 200 g śmietany 12%
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obie śmietany wlać do garnka, dodać sok z cytryny i wymieszać rózgą.
- Garnek wstawić do większego garnka z wodą, podgrzewać w kąpieli wodnej. Od czasu do czasu mieszać.
- Podgrzewać do temperatury 80°C lub do chwili, gdy śmietana się zetnie i powstaną grudki. Nie zagotować.
- Zdjąć z ognia i wylać na sito wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą lub muślinem (gęstym płótnem). Odstawić do ostygnięcia.
- Serek powinien odciekać co najmniej 12 godzin.
- Z tej porcji składników otrzymacie około 250 g serka mascarpone.
- Gotowy serek przełożyć do czystego i wyjałowionego pojemnika. Przechowywać w lodówce do 7 dni.