Krem do tortu z serka mascarpone i bitej śmietany

Krem do tortu z serka mascarpone i bitej śmietany

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Lekki krem z mascarpone pasuje do niewysokich tortów. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przygotowanie doskonałego kremu do tortu jest łatwe. Najlepszy krem powinien być  puszysty i aksamitny. Powinien być także na tyle stabilny, aby utrzymać warstwę ciasta i nie spływać. Polecamy przepis na lekki tort to tortów z serka mascarpone i bitej śmietany. 

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

  • 500 g serka mascarpone

  • aromat

  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śmietanę przełożyć do dużej miski.

  • Dodać aromat oraz cukier puder przesiany przez sitko.

  • Mieszać mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość.

  • Gdy śmietana zostanie ubita, dodać serek mascarpone i dalej ubijać.

  • Krem jest gotowy, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.

Ocena: 2,6