Piernik staropolski - najlepszy na Boże Narodzenie i nie tylko!
Przepis na piernik staropolski króluje wśród receptur ciast na Boże Narodzenie. Z tego ciasta można upiec piernik przekładany na przykład powidłami, doskonale nadaje się ono także na pierniczki. Oto sprawdzony przepis na piernik staropolski.
Pierniki dojrzewające - poznaj ich historię
Ciasto piernikowe z dodatkiem aromatycznych przypraw to przysmak rodem z Torunia, ale także najlepszy świąteczny specjał. Szczególnie okres Bożego Narodzenia bez pysznego, domowego i aromatycznego piernika traci swój urok i magię. Prawdziwy, staropolski piernik to taki, który dojrzewa w chłodnym miejscu co najmniej dwa tygodnie przed pieczeniem.
Sprawdź także >>> Piernik z dyni
Przygotowanie domowego piernika wcale nie jest takie trudne
Jego wykonanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne i skomplikowane. Tym bardziej że wszystko przebiega etapami – zaczynając od przygotowania ciasta, pieczenia blatów i przekładania piernika powidłami czy ulubioną masą, a kończąc na pokryciu ciasta polewą czekoladową.
Przed przygotowaniem ciasta na piernik staropolski koniecznie wygospodaruj w lodówce miejsce do przechowywania masy piernikowej na czas 2-4 tygodni.
Sprawdź również >>> Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto
Polecamy również inne przepisy na tradycyjny polski piernik: Piernik z bakaliami, Piernik z korzennym aromatem oraz Piernik w czekoladzie.
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki pszennej
- 250 g masła
- 330 g cukru (1,5 szklanki)
- 500 g miodu naturalnego
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g jedno opakowanie) - Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (piernik uzyska ciemniejszy kolor)
- 500 g powideł śliwkowych do przekładania blatów
- polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 40 g masła, garść posiekanych orzechów włoskich do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miód, cukier i masło umieść w garnku i podgrzej, doprowadzając do wrzenia. Całość mieszaj, aż cukier się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia.
- Sodę rozpuść w zimnym mleku.
- Do przestudzonej masy dodawaj stopniowo mąkę, jajka, rozpuszczoną w mleku sodę, przyprawę korzenną, kakao oraz sól.
- Ciasto starannie wyrób (będzie dość kleiste i rzadkie). Tak przygotowane przełóż do szklanego naczynia. Następnie przykryj folią spożywczą, którą nakłuj w kilku miejscach widelcem. Na folię połóż bawełnianą ściereczkę i odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 2-4 tygodnie, aby dojrzało.
- Ciasto po wyjęciu z lodówki będzie twarde, dlatego daj mu trochę czasu, by osiągnęło temperaturę pokojową. Teraz możesz przejść do wałkowania (wystarczy lekko podsypywać mąką). Formę o wymiarach 39 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z części piernika rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, wyłóż do blaszki i wyrównaj (jeśli posiadasz tylko jedną blaszkę, blaty możesz piec jeden po drugim). Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 15-20 minut. Stan upieczenia sprawdź za pomocą patyczka. Gotowy piernik wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
- Blaty ułóż jeden na drugim (na spodzie każdego połóż papier do pieczenia). Całość obciąż deską do chleba lub blachą i kilkoma grubszymi książkami. Pozostaw na 3 dni.
- Po 3 dniach blaty piernikowe rozpakuj i usuń papier do pieczenia. Ułóż jeden na drugim i wyrównaj boki przy pomocy ostrego noża. Następnie piernik przełóż powidłami śliwkowymi.
- Tak przygotowany piernik bardzo dobrze smakuje polany czekoladą. Rozpuść czekoladę – najlepiej w kąpieli wodnej. Na małym ogniu ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Masą czekoladową posmaruj wierzch i boki piernika oraz posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.