Najłatwiejszy deser na słodki wieczór? Wypróbuj to ciasto matcha
Szybko, prosto i na jedną porcję! Przygotuj ten niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu przepis na ciasto matcha w kubku. Gotowe w zaledwie kilka minut, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie chce się nam stać zbyt długo w kuchni.
i
Dieta wegetariańska
Ciasto dla 1 osoby? To możliwe!
Piękne zielone ciasto dla jednej osoby w 5 minut? To idealny sposób na szybki deser, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciasto matcha w kubku to nie tylko pięknu, zielony kolo. To również przyjemny smak i idealna podstawa do takich dodatków jak biała czekolada, kokos, maliny czy wanilia.
Każdy składnik jest tu niezwykle potrzebny. Olej sprawia, że ciasto pozostaje wilgotne, mleko rozprowadza matchę, proszek do pieczenia zapewnia szybkie rośnięcie, a matcha nadaje ciastu smaku i koloru. To naprawdę wspaniały pomysł na deser.
O tym pamiętaj. Kilka składników wystarczy
Trzeba jednak upewnić się, że wybierzemy odpowiedni kubek. Nie tylko musi on nadawać się do grzania w mikrofalówce, ale musi również być odpowiednio szeroki. Nie powinniśmy wybierać kubka mniejszego niż 300 ml. Trzeba również uważać na czas grzania, zazwyczaj przy mocy 800 W 1:20 będzie idealnie.
To ciasto to szybki i prosty sposób na smakowity deser, przy którym nie będziemy musieli się zbytnio narobić. Chwila wolnego czasu i kilka składników - to potrzeba, by móc się rozkoszować idealnym deserem dla jednej osoby.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka matchy
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka oleju
- opcjonalnie:
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka białej czekolady lub czekoladowych dropsów
- 1 łyżka jogurtu dla bardziej wilgotnej konsystencji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym kubku mieszamy Mąkę, cukier, matchę i proszek do pieczenia.
- Dodajemy mleko i olej.
- Mieszamy do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
- Jeśli chcemy, możemy dodać teraz czekoladę lub wanilię.
- Kubek wstawiamy do mikrofalówki i podgrzewamy od 1 min 10 sekund do 1 min 30 sekund.
- Ciasto pozostawiamy na około 2 minuty, by lekko ostygło i "doszło".