Babka muślinowa - sprawdzony przepis na idealną puszystą i delikatną babkę

Babka muślinowa - sprawdzony przepis na idealną puszystą i delikatną babkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babka wielkanocna może być ozdobą świątecznego stołu.

Ocena: 6,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Babka muślinowa jest niezwykle miękka, delikatna i puszysta. Ciasto dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej jest gładkie i jakby śliskie, po prostu rozpuszcza się w ustach.

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1/4 szklanki cukru pudru

  • 5 jajek

  • 1/2 cytryny

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki rodzynek

  • szczypta soli

  • 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania blachy

  • 1 łyżka bułki tartej

  •  

  • Lukier:

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego

  • 1 łyżka rumu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytrynę umyć, sparzyć i otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

  • Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.

  • Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder.

  • Żółtka zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny i skórką. Cały czas mieszając dodać porcjami mąkę.

  • Gdy ciasto będzie jednolite dodać rodzynki, a następnie pianę z białek. Wymieszać delikatnie.

  • Formę do babek wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto do 2/3 wysokości formy.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. na 45 min. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

  • Przygotować lukier: cukier rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dodać ocet i zagotować pod przykryciem.

  • Garnek z syropem zdjąć z ognia, wstawić do naczynia z zimną wodą i jeszcze ciepły ucierać, aż zbieleje.

  • Na koniec wlać rum i dokładnie wymieszać. Zimne ciasto polać lukrem i odstawić do zastygnięcia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3