Chłodnik z borówek amerykańskich: pyszna zupa owocowa na upały

Chłodnik z borówek amerykańskich: pyszna zupa owocowa na upały

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chłodnik z borówek amerykańskich ze śmietaną

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chłodnik z borówek amerykańskich to pyszna zupa owocowa na upały. Wcześniej ugotowana i oziębiona zupa borówkowa doskonale schłodzi rozgrzane ciało i ugasi pragnienie. Dostarczy także mnóstwa ważnych dla organizmu składników i może przyczynić się do poprawy naszego wzroku. Uwielbiam taką zupę, a wy? 

Składniki

  • 1 kg borówek amerykańskich

  • 800 ml wody

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 4 łyżki wody

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego

  • 6 łyżek miodu, syropu klonowego lub innego słodziwa

  • 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego lub lodów śmietankowych (ewentualnie) 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do garnka dodać jagody, wodę, miód i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut.

  • Wymieszać mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody w małej misce i powoli wlać ją do zupy, ciągle mieszając. Zupa szybko zgęstnieje.

  • Utrzymywać wrzenie zupy przez kolejne 2 minuty. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

  • Podawać zupę schłodzoną ze śmietaną, jogurtem lub lodami.

  • Można również zupę podać na ciepło z makaronem lub kaszą manną.

Zupa z borówek amerykańskich - zdrowa i pyszna

Borówka amerykańska w Polsce popularność zyskała dopiero w ciągu ostatnich 10 lat. Dzisiaj plantacje krzewów tego gatunku borówki należą do największych w Europie. Można powiedzieć, że to borówka arcypolska. Jej święto obchodzimy 1 lipca.

Borówka amerykańska jest źródłem witaminy C oraz mikroelementów, takich jak: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo. Jest także dobrym źródłem witaminy A. Posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwutleniające, które pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym oraz nowotworowym. Antyoksydanty zawarte w borówce amerykańskiej neutralizują nadreaktywne formy tlenu, jakie powstają w każdej żywej komórce i które uszkadzają ściany komórkowe oraz DNA komórki. 

 

Więcej o właściwościach tego zdrowego owocu znajdziesz w artykule Borówka amerykańska: jakie ma właściwości, jak można ją wykorzystać?

Kilka ważnych uwag jak przyrządzać zupy owocowe

Zupy owocowe mają długą historię w kuchni polskiej. Robione je na długo przed powstaniem pierwszej książki kucharskiej Compendium Ferculorum, czyli przed 1682 rokiem. Zupy owocowe przyrządzano latem z owoców jagodowych, a w okresie jesienno-zimowym z jabłek, gruszek  oraz śliwek. Im dalej od soczystych żniw owocowych, tym chętniej sięgano po suszone owoce. Ukoronowaniem tego kunsztu było przygotowanie zupy wigilijnej.

Ponieważ owoce są dość wodniste zupie gęstość nadawano za pomocą dodatku mąki pszennej, a później ziemniaczanej. Ta ostatnia nadaje zupie konsystencję rzadkiego kisielu i przyjemnie chłodzi. 

Tradycyjnymi dodatkami do zup owocowych są kluski lub schłodzone kasze (wcześniej wylane na dno talerza). Specyficznym dodatkiem typowym dla kuchni polskiej są także kluski z pokrojonych naleśników. 

Polecam kilka sprawdzonych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl:

Szybka zupa owocowa uwielbiana przez dzieci

Pachnąca wanilią zupa truskawkowa z makaronem

Zimowa zupa truskawkowa

Owocowa zupa wiśniowa z makaronem

Zupa owocowa na zimno z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE

 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).