Owocowa zupa wiśniowa z makaronem: przepis

Owocowa zupa wiśniowa z makaronem: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa wiśniowa - część owoców po ugotowaniu można zblendować - zupa będzie miała aksamitną konsystencję.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Owocowa zupa wiśniowa z makaronem to szybkie słodko-kwaśne danie, które świetnie sprawdza się w czasie letnich upałów. Podajemy dobry przepis.

Składniki

  • 0,7 kg dojrzałych wiśni

  • 1 litr wody

  • 0,3 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego lub odpowiednia ilość stosowanego zamiennika cukru

  • szczypta cynamonu

  • 200 g makaronu w kształcie kokardek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wiśnie umyj i wydryluj z pestek, a następnie zalej je wodą i gotuj przez około 20 minut.

  • Podczas gotowania za pomocą cedzakowej łyżki zbieraj tworzącą się na powierzchni zupy pianę. Pod koniec gotowania dodaj do garnka cukier i cynamon, a następnie odstaw do wystudzenia.

  • Do głębokich talerzy nakładaj porcje ugotowanego makaronu i zalewaj wystudzoną zupą z owocami.

Ocena: 3,5