Wigilijny barszcz czerwony: esencjonalny, z grzybową nutą [WIDEO]

Wigilijny barszcz czerwony: esencjonalny, z grzybową nutą [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wigilijny barszcz czerwony - klarowny i esencjonalny - prawdziwy przysmak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klasyczny czerwony barszczyk - obowiązkowa zupa na wigilijnym stole. Znakomity jest, gdy poświęci mu się nieco więcej czasu i pozwoli dojrzeć. Podajemy dobry przepis na esencjonalny barszcz czerwony z grzybową nutą.

Składniki

  • garść suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 średnie buraki

  • 2 litry esencjonalnego wywaru warzywnego (marchewka, cebula, pietruszka, por)

  • suszone zioła: 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 6 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby opłucz na sitku, włóż do rondelka, zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na noc do namoknięcia.

  • Następnego dnia grzyby ugotuj do miękkości (około 20 minut), w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem liści laurowych i czosnku.

  • Buraki umyj, każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze do pieczenia i piecz do miękkości w przez około 1 godzinę (sprawdzić czy wbity w buraczka nóż gładko w niego wchodzi).

  • Rozwiń z folii, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  • Do wrzącego wywaru z warzyw dodaj starte buraki, majeranek, pieprz, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i zagotuj.

  • Gotuj na malutkim ogniu przez około 3-4 minuty, zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny.

  • Wywar warzywny przecedź (najlepiej odczekaj jeden dzień, jeśli mamy czas, wówczas barszcz będzie bardziej intensywny) i połącz z wywarem z grzybów.

  • Kilka grzybków pozostaw w zupie, resztę wykorzystaj do farszu na uszka.

Ocena: 4,5