Wigilijny bigos dla zaradnych. Jak zamrozić na święta dania z kapusty kiszonej?

Wigilijny bigos dla zaradnych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przygotowanie bigosu świątecznego wymaga cierpliwości

Kiszona kapusta duszona z grzybami suszonymi, wędzonymi śliwkami, winem i przyprawami to jedna z najsmaczniejszych potraw wigilijnych. Istnieje jeszcze wersja kapusty z grochem. I wreszcie bigos pełen mięsnych kąsków, który jak chce polska tradycja, podaje się od Bożego Narodzenia do końca karnawału. Jednak przygotowanie duszonej kapusty postnej wymaga czasu i cierpliwości. Dlatego warto wcześniej ją udusić i zamrozić. W dzień świąteczny wystarczy już tylko potrawę rozmrozić i podgrzać. 

Składniki wigilijnego bigosu 

Czy duszona kapusta jest zdrowa?

Sama kapusta kiszona jest bardzo zdrowa. Surowa kiszonka zawiera mnóstwo witaminy C oraz dobroczynnych bakterii probiotycznych. Oczywiście po uduszeniu traci te walory.

Jest jednak dobrym źródłem błonnika oraz innych związków czynnych, które mają działanie przeciwnowotworowe.

Sprawdź: Jaka kapusta nadaje się do bigosu? Jak kupić kapustę odpowiednią do duszenia?

Warto wiedzieć, że dodatek suszonych grzybów leśnych to zdrowa porcja beta-glukanów, które wzmacniają układ odpornościowy, wyciszają stany zapalne, równoważą poziom cukru we krwi. Grzyby zawierają również substancje, które mają działanie antyrakotwórcze i przeciwdepresyjne. Najwięcej ich jest w borowiku szlachetnym oraz boczniaku ostrygowatym. 

Zobacz: Dlaczego warto jeść grzyby

Suszone lub jak nakazuje tradycja wędzone śliwki to skarbnica dobroczynnego błonnika oraz rzadkich pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. 

Zobacz także: Dlaczego warto jeść suszone śliwki

Przyprawy, które tradycyjnie dodaje się do duszonej kapusty wigilijnej mają działanie pobudzające wydzielanie żółci, dzięki czemu łatwiej można strawić potrawę. Mają również działanie wzmacniające układ odpornościowy, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Przeczytaj: Przyprawy rozgrzewające - jak je stosować

 

Kapusta duszona z grzybami

 

Tego nikt ci nie powie

Duszona kapusta zawdzięcza swój głęboki, złożony smak nie tylko dodatkom, ale również technice przygotowania. Kapustę i dodatki początkowo się obsmaża, a następnie powoli, w niskiej temperaturze dusi. Jednak najistotniejszym czynnikiem wpływającym na smak duszonej kapusty, czy to w postaci kapusty wigilijnej, czy bigosu, jest jej wielokrotne odgrzewaniezamrażanie.

Jak nie zepsuć bigosu? Czego nie dodawać do bigosu? [WIDEO]

 

Kiedyś, gdy przygotowywano duszoną kapustę na święto Wielkich Godów, a mrozy bywały siarczyste, naturalnym rozwiązaniem było ugotowanie dużej ilości potrawy z kapusty i wystawienie jej na zewnątrz, aby się nie zepsuła. Tam zamarzała i aby ją powtórnie użyć, należało ją zagotować. W ten sposób odkryto, że zamrażanie i powtórne poddanie obróbce cieplnej wydobywa z potrawy prawdziwą esencję smaku. 

 

Staropolska kapusta z grzybami

 

Cezary Biernacki, współautor Encyklopedii Powszechnej Orgelbranda (1859 r.) pisał: „Bigos hultajski, podobnie jak barszcz lub zrazy, jest najulubieńszą potrawą kuchni polskiej. Przyrządza się z kapusty kwaszonej z drobno pokrajanem mięsiwem wołowem, cielęcem, wieprzowem, kiełbasą, zwierzyną, słoninką w kostki pokrajaną lub grzybami. Zwykle bigos praży się tłusto i długo na węglach, a odgrzewany, nabiera w smaku większej wartości. Dlatego też Polacy wybierając się w dalsze strony, zabierali z sobą w drogę faskę kilkogarncową dobrze opieprzonego bigosu, który odgrzewano na popasach”. Na co Zygmunt Gloger, autor Encyklopedii staropolskiej (1900 r.) dodaje: „Że w dawnym sposobie podróżowania był to arcypraktyczny wynalazek kuchni polskiej, piszący niniejsze słowa doświadczył tego jeszcze w r, 1882 osobiście, gdy wspólnie z Henrykiem Sienkiewiczem odbywał końmi kilkodniową podróż do puszczy Białowieskiej”. 

Dlatego zarówno postną kapustę duszoną z grzybami, jak i bigos powinniśmy przygotować wcześniej i zamrozić, by w dniu podania powoli je rozmrozić i dusić. 

 

Bigos - najdoskonalsze wcielenie duszonej kapusty

 

Jak zamrozić dania z kapusty kiszonej?

Gotowe danie należy wystudzić.

Po wystudzeniu przełożyć do pojemników przeznaczonych do mrożenia. Szczelnie zamknąć. Można również wykorzystać woreczki strunowe. 

Zapakowane porcje potrawy wstawić do zamrażarki. 

Mrozić należy przynajmniej 24 godziny lub dłużej.

Tak przygotowana potrawa może być przechowywana w zamrażarce nawet do 3 miesięcy.

 

Bigos - bogactwo smaków - jedność płodów pola i lasu

 

Jak rozmrażać dania z kapusty kiszonej? 

Zamrożoną potrawę przełożyć z pojemnika do garnka. Wlać 100 ml wody lub jeszcze lepiej wina, cydru lub piwa. Przykryć pokrywką i powoli ogrzewać na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy się zagotuje, jest gotowa do jedzenia. 

Najlepsze przepisy na duszoną kapustę

 

Wigilijna kapusta według Magdy Gessler Wigilijna kapusta według Magdy Gessler

 

 

 

 

 

Postna kapusta z grzybamiTradycyjna kapusta postna z grzybami na Wigilię

 

 

 

 

 

Wigilijna kapusta z grochemWigilijna kapusta  z grochem i suszonymi grzybami

 

 

 

 

 

 

Bigos wegetariańskiBigos wegetariański

 

 

 

 

 

 

 

Świąteczny bigosŚwiąteczny bigos

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocena: 2,2