Piaskowa babka bezglutenowa - puszyste ciasto bez glutenu

Piaskowa babka bezglutenowa - puszyste ciasto bez glutenu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Babka bezglutenowa dla ukochanych łasuchów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Babka piaskowa bezglutenowa jest doskonała na deser lub podwieczorek. Delikatne ciasto o lekko cytrynowym aromacie idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Do tego babka jest absolutnie bezglutenowa, ponieważ zamiast maki pszennej w przepisie używa się mąki ziemniaczanej. Jej przygotowanie jest łatwe, a efekt oszałamiający. 

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki (szklanka o pojemności 250 ml) mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 5 jajek

  • 1 duża cytryna, otarta skórka i wyciśnięty sok

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 czubata łyżka zmielonych migdałów lub mąki migdałowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Duża formę na babkę z kominem posmarować masłem i oprószyć zmielonymi migdałami. Masło stopić i ostudzić.

  • Jajka ubić ze szczyptą soli. Gdy masa podwoi swoją objętość dodawać po 1 łyżce cukru i dalej i ubijać.

  • Dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny, wymieszać.

  • Do masy dodać stopione i przestudzone masło, dokładnie wymieszać.

  • Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec 50-60 minut.

  • Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier.

  • Ciasto studzić etapami, najpierw uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić babkę w środku na 15 minut. Następnie wyjąć i po 20 minutach zdjąć formę.

  • Jeszcze ciepłą babkę pokryć lukrem.

Ocena: 2,4