Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
Bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa z włoską bezą

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Bezglutenowa tarta cytrynowa z bezą to harmonijne połączenie kruchego ciasta, kwaskowego kremu i słodkiej bezy.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa to przepis na pyszny deser dla każdego małego alergika. Jak ją przygotować?
Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki z tapioki
1/4 szklanki cukru pudru
1 całe jajko
100 g margaryny bez dodatku mleka
Krem cytrynowy:
3 cytryny
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
120g margaryny bez dodatku masła
Beza włoska:
2 białka
3/4 szklanki cukru
około 1/4 szklanki wody
szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
Z podanych składników zagniatamy gładkie, jednolite ciasto.
Rozwałkujemy je na grubość 5 mm, a potem przenosimy za pomocą wałka na natłuszczoną i wysypaną mąką kukurydzianą formę do tarty.
Formę wylepiamy dokładnie ciastem, dociskając brzegi, nakłuwamy widelcem spód ciasta i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze, dokładnie szorujemy owoce.
Skórkę z jednej cytryny ocieramy na tarce o drobnych oczkach, a z pozostałych wyciskamy sok.
Skórkę i sok z cytryn i pomarańczy wlewamy do rondla, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i żółtka. Mieszamy wszystko dokładnie za pomocą rózgi.
Włącz palnik pod rondlem, nie przestając mieszać rózgą jego zawartości. Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobnioną margarynę i gotujemy krem do momentu aż osiągnie konsystencję budyniu. Ugotowany krem studzimy i wylewamy na kruche ciasto.
Do wysokiego naczynia wlewamy białka i miksujemy je ze szczyptą soli na sztywno.
W małym rondlu z grubym dnem gotujemy syrop z cukru i wody. Kiedy zacznie gęstnieć, wlewamy go małym strumieniem do ubitych białek i miksujemy aż powstały puszysty krem całkowicie ostygnie.
Przekładamy krem do szprycy i dekorujemy nim wierzch tarty.
Ostatnim elementem przygotowania deseru jest opiekanie bezy włoskiej za pomocą palnika lub w piekarniku przy włączonej opcji grill.
Jeśli korzystasz z drugiego rozwiązania, rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. i wstaw do niego tartę na kilka minut, aż beza się zrumieni.
Gotową tartę wystudź i wstaw do lodówki, w której powinna spędzić przynajmniej godzinę przed podaniem.