Tapioka - co to jest? Jakie ma zastosowanie w kuchni?

Tapioka - co to jest? Jakie ma zastosowanie w kuchni?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tapioka jest idealna dla osób na diecie czy z wrażliwym układem pokarmowym. Przez lata niedoceniana i pomijana w polskiej kuchni, dziś jest coraz chętniej odkrywana. Co ciekawe, dzięki temu, że nie ma smaku, można ją używać na wiele sposobów. Co warto wiedzieć o tapioce?

Tapioka to skrobia ekstrahowana z manioku, rośliny występującej głównie w Ameryce Południowej i Środkowej. Tapioka wyrabiana jest w formie mąki lub przezroczystych kuleczek. Nie ma smaku ani zapachu, nie zawiera cholesterolu i glutenu, za to jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów. Jest hipoalergiczna, dzięki czemu może ją jeść praktycznie każdy.

Tapioka w kuchni – z czym ją podawać?

Mąki z tapioki używa się do zagęszczania sosów i zup. Delikatne perełki z tapioki przydadzą się przy gotowaniu budyniu, pieczeniu ciasta, produkcji deserów czy jako element sałatki. Co ciekawe, coraz popularniejsze staje się dodawania perełek tapioki do herbaty.

Pamiętajmy, aby przed gotowaniem tapioki dobrze ją namoczyć. Gotujemy ją zawsze w dużej ilości wody lub mleka (ewentualnie mieszance obu produktów) na małym ogniu, dopóki nie zmieni się w przezroczyste perełki.

Zobacz jak zrobić: Bubble tea z mlekiem i miodem

 

Ocena: 2,4