Delicje - bezglutenowe i bezmleczne ciasto o smaku delicji

Delicje - bezglutenowe i bezmleczne ciasto o smaku delicji

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto delicje to przyjemność, na którą możesz sobie pozwolić bez poczucia winy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Ciasto Delicje to doskonała kompozycja dobrego smaku i zdrowych słodkości. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na te słodkości już teraz!

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka oddziel od żółtek i miksuj aż powstała z nich piana stanie się sztywna. Nie przestając miksować, dodawaj do niej po jednym żółtku i części cukru oraz wanilię. Do ubitych jaj dodaj przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszaj łyżką.

  • Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy, a następnie piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut w programie góra-dół. 

  • W rondlu zagotuj 3 szklanki wody. Do wrzącej wody wsyp 3 opakowania galaretki, zestaw z palnika i mieszaj aż zawarta w nich żelatyna zupełnie się rozpuści. Rondel z zawartością odstaw do wystudzenia. 

  • Upieczonego biszkoptu nie wyciągaj z tortownicy, a kiedy zupełnie ostygnie, wyłóż na niego tężejąca galaretkę i rozsmaruj ją równomiernie po całej powierzchni ciasta.

  • Szczelnie zafoliuj tortownicę i schłodź ciasto przez godzinę w lodówce. Po tym czasie zalej galaretkę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzoną czekoladą. Ponownie wyrównaj powierzchnię ciasta i odstaw je do chłodziarki na kolejne kilkanaście minut.

Ocena: 2,7