Barszcz biały z prawdziwkami nie tylko na świąteczny stół

Barszcz biały z prawdziwkami nie tylko na świąteczny stół

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Barszcz biały z prawdziwkami to znakomita wersja tradycyjnej wielkanocnej zupy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Biały barszcz z prawdziwkami to znakomita zupa nie tylko na święta, a przepis na nią często przekazywany jest w rodzinie od pokoleń. Jak przyrządzić tę pyszną zupę?

Zobacz też: Biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami, Wielkanocny barszcz biały - przepis à la Magda Gessler, Barszcz biały z sokiem z ogórków

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do garnka z wodą wsypujemy sól i wrzucamy 3 ząbki czosnku, gotujemy. Potem dolewamy biały barszcz lub zakwas barszczu.

  • W drugim garnku gotujemy namoczone dzień wcześniej prawdziwki. Po zagotowaniu grzybów wlewamy je wraz z wywarem do barszczu.

  • Barszcz zabielamy śmietaną kremową i gotujemy. Na koniec całość doprawiamy do smaku.

  • Zupa ma kolor grzybowy, choć to biały barszcz.

Ocena: 4