Zupa grzybowa po polsku: z kaszą [PRZEPIS]

Zupa grzybowa po polsku: z kaszą [PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa grzybowa z grzybów suszonych z dodatkiem kaszy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupę grzybową najchętniej gotujemy jesienią i zimą. Zupa z suszonych grzybów to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Podajemy klasyczny przepis na pyszną, polską zupę!

Składniki

  • 1 porcja włoszczyzny,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2/3 szklanki śmietany do zupy,
  • 10 łyżek perłowej kaszy,
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Suszone grzyby myjemy i namaczamy w wodzie na 3 godziny, odsączamy i kroimy w cienkie paski.

  • Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy.

  • Gotujemy wywar w 2 litrach wody z włoszczyzną, cebulą, grzybami i przyprawami.

  • Gdy wywar będzie esencjonalny wyjmujemy warzywa, oprócz grzybów.

  • Do wrzącego wywaru wrzucamy kaszę i gotujemy aż zmięknie (około 30 minut - czas podany będzie na opakowaniu).

  • Zupę zaprawiamy śmietaną i mieszamy.

  • Przed podaniem siekamy natkę pietruszki i dodajemy do zupy.

  • Do podania możemy także dorzucić grzanki.