Zupa grzybowa po polsku: z kaszą

2021-12-01
Zupa grzybowa po polsku: z kaszą [PRZEPIS]
Autor: Shutterstock Zupa grzybowa z kaszą to pyszne polskie danie - idealne na co dzień i od święta.
łatwy
60 min
4

Zupę grzybową najchętniej gotujemy jesienią i zimą. Zupa z suszonych grzybów to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Podajemy klasyczny przepis na pyszną, polską zupę grzybową z kaszą jęczmienną perłową!

SKŁADNIKI

  • 1 porcja włoszczyzny,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2/3 szklanki śmietany do zupy,
  • 10 łyżek perłowej kaszy,
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone grzyby myjemy i namaczamy w wodzie na 3 godziny, odsączamy i kroimy w cienkie paski.
  • Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy.
  • Gotujemy wywar w 2 litrach wody z włoszczyzną, cebulą, grzybami i przyprawami.
  • Gdy wywar będzie esencjonalny wyjmujemy warzywa, oprócz grzybów.
  • Do wrzącego wywaru wrzucamy kaszę i gotujemy aż zmięknie (około 30 minut - czas podany będzie na opakowaniu).
  • Zupę zaprawiamy śmietaną i mieszamy.
  • Przed podaniem siekamy natkę pietruszki i dodajemy do zupy.               
Czy umami nas mami? Co to jest umami?

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe:

Wigilijna zupa grzybowa

Zupa grzybowa po staropolsku 

Zupa grzybowa z łazankami.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, 

Wigilijny barszcz z uszkami ,

Zupa migdałowa 

Tradycyjna zupa rybna.

Więcej o tradycjach kuchni polskiej

Dzieje łakomstwa i obżarstwa, Adrianna Ewa Stawska, wyd. Harde, 2019

 

 

 

 

„Na całej długości dostępnej mi przestrzeni rozwijam niniejszym transparent z hasłem “Stawska skarbnicą wiedzy kulinarnej”. "Dzieje łakomstwa" to pięknie podana, soczysta, aromatyczna i świetnie doprawiona historia jedzenia w rozmaitych wymiarach. Adrianna Ewa Stawska wypiekła starannie książkę, na którą czekali tak gurmandziści głodni wiedzy, jak i spragnieni wielbiciele językowej wirtuozerii. Jak uruchomić ewolucję bezrefleksyjnego jamochłona w świadomego smakosza? Dać mu do przeczytania "Dzieje łakomstwa"!” - napisał o książce Paweł Loroch.

Adrianna Ewa Stawska - badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka w książce „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitnych kucharzy, znanych smakoszy i celebrytów obżarstwa. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.

Książkę można kupić tutaj: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa”