Pieczone ziemniaczki podawane z ogórkowo-szczypiorkowym pesto

Pieczone ziemniaczki podawane z ogórkowo-szczypiorkowym pesto
Autor: Shutterstock Pieczone ziemniaczki podawane z ogórkowo-szczypiorkowym pesto
łatwy
30 min
4

Pieczone ziemniaczki podawane z ogórkowo-szczypiorkowym pesto to pomysł na aromatyczne ziemniaki do obiadu. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do mięs, ale latem najlepiej smakują z sadzonym jajkiem i szklanką schłodzonej maślanki.

Nadal głodni? Polecamy:

Chrupiące ziemniaki gniecione z piekarnika

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1-2 zielone ogórki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Następnie odcedzić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny.
  • Na wierzchu ziemniaków rozłożyć masło i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 30-35 minut.
  • Gdy ziemniaki będą miękkie zwiększyć temperaturę do 200 st. C na kilka minut, aby się przyrumieniły.
  • Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zblendować. Odcedzić na sicie nadmiar wody, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Szczypiorek posiekać bardzo drobno i wymieszać z ogórkami. Ziemniaki podawać polane pesto.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej