Najlepsze ziemniaki pieczone po portugalsku: chrupiące i pożywne

2021-03-29
Najlepsze ziemniaki pieczone po portugalsku: chrupiące i pożywne
Autor: Shutterstock Pyszne ziemniaki pieczone po portugalsku
łatwy
30 min
4

Pieczone ziemniaki uwielbiamy pod każdą postacią. Sycą i koją swym ciepłem nasze zmysły. Dlatego wypróbujcie już teraz portugalski przepis na pyszne pieczone ziemniaki. Do ich przygotowania potrzebujcie drobnych kartofli o cienkiej skórce, podobnych do młodych ziemniaków. Sukces murowany!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków drobnych i z cienką skórką
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • oliw lub klarowane masło
  • sól
  • 3 łyżki twardego sera np. parmezanu lub bursztynu
  • kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach (bez obierania) do miękkości. Można użyć wcześniej ugotowanych ziemniaków.
  • Każdy ziemniak lekko nacisną, tak aby pękła skórka, a bulwa nieco się spłaszczyła. Można ziemniaki ułożyć na desce do krojenia, przykryć drugą deską i lekko nacisnąć, aby spłaszczyć.
  • Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, na dnie ułożyć pokrojony na plasterki czosnek.
  • Ułożyć ziemniaki, posypać tymiankiem i solą. Każdy ziemniak polać oliwą.
  • Wstawić do piekarnika i zapiekać w temperaturze 220°C do zrumienienia. Posypać startym serem i zapiekać do rozpuszczenia sera. 
  • Podawać polane oliwą z pieczenia i posypane listkami tymianku.