Jabłko, marchew, kapusta - jaka dieta pomoże uodpornić się na infekcje?
Gdy wirusy dopadają cię częściej niż zwykle, sprawdź, jak wzmocnić organizm za pomocą diety. Co jeść wiosną i jesienią, jakie pokarmy pomagają poprawić odporność?
Spis treści
Przeziębienia - przyczyny
Wiosną lub jesienią wystarczy wyjść na dwór bez czapki lub w zbyt cienkiej kurtce, by złapać katar, czy opryszczkę. Efektem jest nawet stan podgorączkowy i kilkudniowa niezdolność do pracy. Osłabiona odporność wynika nie tylko z wyziębienia organizmu, ale też z nieodpowiedniej diety, która nie dostarcza nam niezbędnych witamin i składników potrzebnych do budowy ciał odpornościowych. Jak zatem dbać o siebie i co jeść, by uniknąć infekcji?
Dobry strój na spacer
W przejściowych porach roku warto jak najczęściej chodzić na spacery, jednak ważny jest wtedy odpowiedni ubiór – to znaczy ani nie za ciepły, ani nie za chłodny. Dzięki temu nie dopuścimy do wyziębienia ani przegrzania organizmu. Obie sytuacje są zaproszeniem dla chorobotwórczych bakterii. Spacer to nie jedyna warta uwagi forma relaksu. Na kondycję i zdrowie ważny wpływ ma odpoczynek, zwłaszcza zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości snu, niezbędnego do regeneracji. Wyspani będziemy odporniejsi niż nasi zabiegani, zapracowani, zestresowani znajomi. Warto też regularnie uprawiać sport. Aktywność fizyczna sprzyja wydzielaniu hormonów i endorfin, co warunkuje pośrednio prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Dieta zapobiegająca infekcjom
Dla zdrowia ważna jest też dieta bogata w produkty, które naturalnie stymulują układ odpornościowy. W tym, co zjadamy, nie może zabraknąć witaminy C, selenu czy cynku, które naturalnie stymulują układ odpornościowy i są tarczą ochronną przed bakteriami czy wirusami. Jabłko, marchewka, kapusta to bogactwa witamin, które wspierają naszą odporność. Jak najczęściej sięgajmy po kolorowe papryki. Dodatkowo zawierają duże ilości prowitaminy A, która sprawia, że czujemy się lepiej.
Warto też jeść cebulę i czosnek, które zawierają substancje o działaniu bakteriostatycznym. Cenne dla odporności są morskie ryby (makrela, śledź, tuńczyk, sola, łosoś) i owoce morza, gdyż zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, wspomagające wytwarzanie serotoniny – hormonu szczęścia. Skutecznie chroni on przed depresją sezonową. Kwasy omega 3 dodatkowo wspomagają układ odpornościowy oraz zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu skóry.