Czy sałata odchudza? Właściwości sałaty
Sałata to nie tylko doskonała przekąska - jest przede wszystkim źródłem zdrowia i składników odżywczych. Ta zielona, liściasta roślina idealnie nadaje się do menu wszystkich odchudzających się osób, bo wspomaga metabolizm i jest niskokaloryczna. Dowiedz się więcej o właściwościach odchudzających sałaty.
Spis treści
Sałata - właściwości zdrowotne
Sałata jest wartościowym składnikiem menu dlatego, że jest bogata w jod, który obniża cholesterol i chroni przed miażdżycą. Jod wzmacnia również układ odpornościowy i przyspiesza przemianę materii. Częste jedzenie sałaty poprawia trawienie i wspomaga wypróżnianie. Ma również działanie odtruwające, gdyż wchłania szkodliwe substancje powstające w jelitach w procesie trawienia.
Sałata w diecie
Sałata jest warzywem małokalorycznym, 100 g liści zawiera jedynie 15 kcal – dlatego jest głównym składnikiem diety osób odchudzających się. Niestety ta wspaniała zielona roślina traci swoje cenne właściwości po dodaniu sosu np. winegret. Sałata, pomimo tego, że jest smaczna, sama w sobie nie jest sycąca. Największą sztuką w diecie na bazie sałaty jest umiejętne połączenie składników. Liście tego warzywa idealnie komponują się z rybami i mięsem. Możemy ją także przyrządzać w formie sałatki/przekąski z surowymi warzywami np. cebulą, pomidorem, ogórkiem, papryką, a także z jajkiem na twardo, z wędzoną rybą, krewetkami czy po prostu z dodatkiem ziół i oliwy z oliwek.
Warto pamiętać, że sałata jest przede wszystkim źródłem zdrowia. Warzywo posiada wiele cennych dla organizmu związków:
potas
sód
jod
wapń
mangan
żelazo
kobalt
miedź
fosfor
fluor
kwasy organiczne
błonnik
witaminy - A, B1, B2, B6 i PP
Obecne w tych zielonych liściach silne przeciwutleniacze – witaminy C oraz E – przeciwdziałają procesom starzenia. Sałata ma także właściwości przeciwrakowe. Dobrze przyrządzonajest zatem idealnym składnikiem diety odchudzającej, wspomaga utratę kilogramów, a także jest smaczna i zdrowa.