Śledź w winie - niebanalny przepis na elegancką przystawkę
2022-12-21
łatwy
10 min
4
Jak zrobić elegancką przystawkę ze śledzia? Pewnie każdy ma swój własny, sprawdzony sposób, ale my proponujemy przepis na śledzia w winie i przyprawach korzennych. Czerwone wino z goździkami i cynamonem oraz cebula nada filetom śledziowym wyśmienity, winny smak i piękny aromat. Jeśli jeszcze nie próbowaliście śledzia w takim wydaniu, koniecznie skuście się i przygotujcie śledzia w czerwonym winie. Palce lizać!
SKŁADNIKI
- 50 dag śledzi (filety)
- 2 cebule
- 1 l mleka lub gazowanej wody mineralnej
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 4 łyżki octu winnego
- 20 dag cukru
- 4–6 ziarenek ziela angielskiego
- kawałek cynamonu
- 3 goździki
- 2 łyżki dżemu z borówek - opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W pierwszej kolejności należy zagotować wino z octem, cukrem, dżemem i przyprawami. Cała procedura powinna trwać 5 minut. Ostudzić.
- Następnie cebulę należy pokroić w krążki.
- Filety moczyć 3–4 godziny w mleku lub wodzie mineralnej, następnie odsączyć je i pokroić. Więcej o moczeniu śledzi.
- Ułożyć w słoiku, przekładając cebulą, zalać zimną zalewą z winem i wstawić do lodówki na 3 dni przed podaniem.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Polecamy także inne przystawki ze śledziem w roli głównej: Śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką, Sałatka śledziowo-śliwkowa, Sałatka śledziowa z fasolą