Jak przyrządzić kurki? Podajemy wyśmienity przepis na kurki w śmietanie

Jak przyrządzić kurki? Podajemy wyśmienity przepis na kurki w śmietanie

Autor Zdjęcia: photos.com

Wykorzystaj sezon na kurki i wypróbuj nasz przepis

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzyby można przyrządzić na wiele sposobów, a kurki są wspaniałe pod każdą postacią. Jednak klasyczny sos kurkowy wydaje się najlepszym i najsmaczniejszym rozwiązaniem. Sprawdź, jak przyrządzić kurki w śmietanie. Więcej o wartości odżywczej kurek i ich przydatności w kuchni wegetariańskiej tutaj.

Składniki

  • 500 g kurek

  • 1/2 cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżeczki masła

  • 2 łyżki oliwy

  • 500 ml śmietanki kremowej 30%

  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurki należy dokładnie oczyścić, następnie umyć pod zimną, bierzącą wodą i wysuszyć.

  • Małe kurki zostawiamy w całości, większe kroimy na zgrabne kęsy.

  • Gdy kurki są już gotowe, siekamy cebulę w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

  • Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, a następnie wrzucamy na nią cebulę i czosnek, lekko solimy i mieszamy, aż się zeszkli.

  • Dodajemy kurki – na początku puszczą dużo wody, którą trzeba odparować.

  • W trakcie odparowywania należy kurki lekko popieprzyć.

  • Gdy woda z grzybów odparuje, wlewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zredukuje swoją objętość o ok. 30%.

  • Pod koniec doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki.

tip dnia

Sosy grzybowe i inne przepisy z grzybów są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy niewątpliwie należy do tych najsmaczniejszych. Kurki w śmietanie można podawać z mięsem, rybą, jako dodatek do klusek śląskich, kopytek, ziemniaków czy makaronu, ale doskonale sprawdzi się również jako samodzielnie danie z grzybów.

Ocena: 2,9