Zupa paprykowa: przepis na pyszną zupę z papryki

2021-03-29
zupa-paprykowa-jak-zrobic-zupe-z-papryki.jpg
Autor: photos.com Rozgrzewająca zupa paprykowa łączy w sobie aromaty letnich warzyw
łatwy
50 min
4

Zupa paprykowa to szybkie danie, która pachnie prawdziwym latem! Podajemy przepis na smaczna zupę z papryki z cielęciną, cukinią i kukurydzą.

SKŁADNIKI

  • 25 dag cielęciny bez kości
  • 4 strąki zielonej papryki (lub czerwonej)
  • 6 łyżek kukurydzy z puszki
  • 1 cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka margaryny
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki startego sera
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka łagodnej papryki w proszku
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego oraz białych włókien i pokroić w dużą kostkę. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki.
  • Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać na małą kostkę, a następnie zeszklić na margarynie. Dodać mięso i obsmażyć, ciągle mieszając.
  • Koncentrat pomidorowy rozrzedzić bulionem i wlać do mięsa, posolić i dusić 20 minut.
  • Paprykę i cukinię dodać do mięsa, zalać 5 szklankami wrzątku i gotować 15 minut.
  • Dodać kukurydzę, przyprawić papryką, solą i pieprzem. Przed podaniem wsypać natkę pietruszki i starty ulubiony ser.