Kalarepa kiszona - prosty przepis na klarepkę w solance

Kalarepa kiszona w solance
Autor: Shutterstock Kalarepa w solance - sposób na nietuzinkowe pikle.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jeśli nie próbowaliście jeszcze kiszonej kalarepy, czas najwyższy ją przygotować. Wiosenne, młode jabłka kalarepy to znakomity produkt do zamknięcia w słoiki. Po ukiszeniu są delikatne i chrupiące.

 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalarepkę dokładnie umyć i obrać, pokroić w plastry lub paski.
  • Do słoika włożyć wszystkie przyprawy i kalarepkę.
  • Składniki zalać solanką , pozostawić 3-4 cm wolnej przestrzeni w słoju.
  • Po kilku dniach kiszona kalarepka będzie gotowa do jedzenia.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej