Tarta brzoskwiniowo-malinowa: przepis na ciasto z owocami
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Soczyste brzoskwinie i wyraziste w smaku maliny to doskonałe składniki letnich deserów i ciast. Oto sprawdzony przepis na jeden z nich – znakomitą tartę brzoskwiniowo-malinową. Jest fantastycznie krucha, z wyrazistym nadzieniem owocowym podkreślonym szczyptą gałki muszkatołowej. Pysznie i z pomysłem.
Polecamy też:
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Ciasto jajko sadzone - przepis na efektowny sernik z brzoskwiniami
Peach pie: amerykański placek z brzoskwiniami
Letnia Pavlova z brzoskwiniami
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- łyżka cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 3 łyżki schłodzonego masła lub margaryny
- 5 łyżek zimnej wody
- Masa:
- 4 brzoskwinie pokrojone w cienkie plasterki
- ½ szklanki malin (jeśli nie ma świeżych mogą być rozmrożone)
- 3 łyżki cukru
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- roztrzepane jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce lub malakserze wymieszaj mąkę, cukier, sól i masło. Mieszając, dodawaj po łyżce wody.
- Kiedy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, rozwałkuj je. Powinno powstać koło o średnicy ok. 30 cm.
- Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą blachę (średnica ok. 25 cm). Przełóż ciasto do formy i odstaw.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Wymieszaj brzoskwinie z cukrem i gałką muszkatołową. Ułóż spiralnie na cieście, tak by plasterki na siebie zachodziły. Na wierzch wysyp maliny. Wystający brzeg ciasta zagnij do środka – połóż na nadzieniu. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze ok. 40 minut.
- Ciasto podawaj ciepłe.