Co to jest szynka parmeńska?

2016-11-16 16:59

Szynka parmeńska - Prosciutto di Parma, to najbardziej znana na świecie włoska wędlina. Produkowana jest wyłącznie w okolicach Parmy, na północy Włoch. Prawdziwa jest oznaczona certyfikatem. Co jeszcze warto wiedzieć o szynce parmeńskiej?

co-to-jest-szynka-parmenska.jpg
Autor: photos.com Szynka parmeńska jest co prawda dość droga, ale warta swojej ceny.

Spis treści

  1. Szynka parmeńska - jak powstaje?
  2. Do czego dodawać szynkę z Parmy?
  3. Produkcja szynki parmeńskiej
  4. Szynka parmeńska - dojrzewanie

Szynka parmeńska - jak powstaje?

Prosciutto di Parma, czyli szynka parmeńska jest  lekko solona, ma też wyjątkowy, nieco słodki smak, który zawdzięcza dojrzewaniu na powietrzu przez ok. jeden rok.

Do czego dodawać szynkę z Parmy?

Szynka parmeńska zawiera mało tłuszczu i jest łatwo przyswajalna przez organizm. Najbardziej smakuje pokrojona w bardzo cienkie plasterki, z dodatkiem melonów, gruszek, winogron czy fig. Nadaje się do kanapek, sałatek i omletów.

Produkcja szynki parmeńskiej

Produkcja tej wędliny przebiega w ściśle określony normami sposób. Świnie, z których mięsa produkuje się szynkę parmeńską, muszą być odpowiednio karmione i ważyć nie mniej niż 140 kg i mieć przynajmniej 10 miesięcy.

Szynka parmeńska - dojrzewanie

Do wyrobu szynki bierze się uda wieprzowe ważące ok. 10 kg. Surową ale posoloną i odpowiednio przyprawioną szynkę wiesza się na 12 miesięcy w pomieszczeniach specjalnie wentylowanych powietrzem z okolicznych pól i lasów. Mięso ma w tym czasie odpowiednio wyschnąć, ale też "dojrzeć". Po tym czasie otrzymujemy szynkę o delikatnym smaku, kruchą i pachnącą.