Sos hiszpański - esencjonalny wyciąg z kości wołowych i warzyw

2021-03-29
Sos hiszpański
Autor: Shutterstock Sos hiszpański ma bardzo intensywny, mięsny smak.
średni
300 min
4

Sos hiszpański to znakomity dodatek do gulaszy, sosów i zup. Znakomicie zastąpi rosołową kostkę wołową, a przygotowuje się go z naturalnych składników.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 kg kości wołowych
  • 1 cebula
  • 4 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średni por
  • 3 gałązki natki
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 litry wody
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyć i pokroić w kostkę, razem z kośćmi włożyć do brytfanny cebulę, marchew, selera i czosnek. Dodać liście laurowe, posolić.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. na ok 40 min.
  • Następnie oprószyć mąką i piec jeszcze 15 minut. Przełożyć do dużego garnka.
  • Brytfannę opłukać odrobiną wody i wszystko zlać do garnka. Dodać pozostałe składniki i gotowac na bardzo małym ogniu ok. 3-4 godziny, do zredukowania płynu o połowę.
  • Sos dwukrotnie odcedzić, aby pozbyć się wszelkich stałych składników.
  • PRzelać do szczelnie zamykanego naczynia, przechowywać w lodówce.