Sos czosnkowy: prosty przepis
Jak zrobić sos czosnkowy, świetny dodatek do wielu potraw? Sos czosnkowy ma wiele wariantów, bez trudu dopasujesz jeden z rodzajów sosu czosnkowego do potrawy, którą masz przed sobą: pizzy, kanapek, frytek czy mięs na zimno. Sprawdź, jak zrobić sos czosnkowy podstawowy i poznaj różne jego warianty.
Wypróbuj nasze przepisy na dania z czosnkiem!
Ten podstawowy na sos czosnkowy przepis możemy łatwo zmieniać i wzbogacać. Zamiast jogurtu i majonezu można użyć śmietany albo wilgotnego twarożku. Świetnie sprawdza się również dodatek świeżych, drobno posiekanych ziół: szczypiorku, różnych odmian bazylii, estragonu czy koperku. Każda kombinacja smakuje inaczej i możemy dostosować sos do różnych dań; do baraniny np. pasować będzie ziołowy sos zawierający odrobinę mięty, nieco szałwii i estragonu.
Udanych eksperymentów!
SKŁADNIKI
- szklanka jogurt naturalnego, najlepiej typu bałkańskiego - jest najbardziej gęsty
- 2 łyżki majonezu
- 4 średnie ząbki czosnku (lub mniej, jeśli brak odwagi...)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek siekamy drobno ostrym nożem na deseczce albo ząbki bez obierania przeciskamy przez praskę.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem na jednolitą masę, następnie dodajemy czosnek i raz jeszcze dokładnie mieszamy.
- Sos chłodzimy przynajmniej przez godzinę w lodówce. Osoby, u których nadmiar czosnku wywołuje ból żołądka, mogą spróbować wyciśnięte ząbki czosnku podsmażyć przez chwilę na odrobinie masła.
- Tak przygotowaną zaprawę łączymy ze śmietaną i majonezem dopiero po przestudzeniu.