Jak zrobić sos cumberland? Składniki i przepis
Cumberland to pyszny zimny sos do pieczonych mięs, którego przygotowanie nie powinno nikomu sprawić większych problemów. Sos cumberland przygotowuje się na bazie galaretki z czerwonej porzeczki. Idealnie pasuje do ciemnych mięs, takich jak dziczyzna, ale również do kaczki i gęsi. Sprawdź, jak zrobić sos cumberland, inaczej sos oksfordzki, i z czym go podawać.
Zobacz także przepisy na inne sosy: Sos chrzanowy do mięs Sos żurawinowy do pieczystego Sos pomarańczowy do ciemnych mięs Sos cumberland z czerwonej porzeczki
Cumberland to rodzaj zimnego sosu przeznaczonego głównie do dań przygotowanych z dziczyzny, ale może być również serwowany z innymi potrawami. Sos cumberland bywa czasami nazywany sosem oksfordzkim. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste, dlatego też o jego smaku decyduje głównie jakość użytych składników, a nie sposób, w jaki został przygotowany.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
- 1 ładna pomarańcza
- 1 ładna cytryna
- pół szklanki czerwonego wina czerwonego (najlepiej wina wytrawnego)
- duża łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki tartego chrzanu (najlepiej, aby chrzan był świeżo starty)
- 2 łyżeczki musztardy
- szczypta soli
- szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do średniej wielkości miseczki wrzucić 2 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek.
- Następnie należy wycisnąć sok z ładnej, dojrzałej, słodkiej pomarańczy (przed wyciskaniem należy zetrzeć skórkę z pomarańczy, która również będzie potrzebna do sosu) i dodać go do galaretki. Kolejnym składnikiem sosu cumberland jest świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
- Do miski dodajemy również pół szklanki dobrego, najlepiej wytrawnego wina oraz sporą łyżeczkę skórki pomarańczowej, uprzednio podsmażonej na suchej patelni.
- Dodajemy 2 łyżki tartego chrzanu – najlepszy będzie świeżo starty, oraz łyżkę smacznej musztardy, np. sarepskiej.
- Wszystkie dodane składniki należy dokładnie wymieszać, przyprawiając do smaku szczyptą soli oraz cukru.