Jak zrobić sos cumberland? Składniki i przepis

2021-11-04
przepis-na-sos-cumberland.jpg
Autor: photos.com Sos cumberland, inaczej sos oksfordzki, tradycyjnie serwuje się z dziczyzną
łatwy
10 min
4

Cumberland to pyszny zimny sos do pieczonych mięs, którego przygotowanie nie powinno nikomu sprawić większych problemów. Sos cumberland przygotowuje się na bazie galaretki z czerwonej porzeczki. Idealnie pasuje do ciemnych mięs, takich jak dziczyzna, ale również do kaczki  i gęsi. Sprawdź, jak zrobić sos cumberland, inaczej sos oksfordzki, i z czym go podawać.

Zobacz także przepisy na inne sosy: Sos chrzanowy do mięs  Sos żurawinowy do pieczystego  Sos pomarańczowy do ciemnych mięs   Sos cumberland z czerwonej porzeczki

Cumberland to rodzaj zimnego sosu przeznaczonego głównie do dań przygotowanych z dziczyzny, ale może być również serwowany z innymi potrawami. Sos cumberland bywa czasami nazywany sosem oksfordzkim. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste, dlatego też o jego smaku decyduje głównie jakość użytych składników, a nie sposób, w jaki został przygotowany.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
  • 1 ładna pomarańcza
  • 1 ładna cytryna
  • pół szklanki czerwonego wina czerwonego (najlepiej wina wytrawnego)
  • duża łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki tartego chrzanu (najlepiej, aby chrzan był świeżo starty)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do średniej wielkości miseczki wrzucić 2 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek.
  • Następnie należy wycisnąć sok z ładnej, dojrzałej, słodkiej pomarańczy (przed wyciskaniem należy zetrzeć skórkę z pomarańczy, która również będzie potrzebna do sosu) i dodać go do galaretki. Kolejnym składnikiem sosu cumberland jest świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
  • Do miski dodajemy również pół szklanki dobrego, najlepiej wytrawnego wina oraz sporą łyżeczkę skórki pomarańczowej, uprzednio podsmażonej na suchej patelni. 
  • Dodajemy 2 łyżki tartego chrzanu – najlepszy będzie świeżo starty, oraz łyżkę smacznej musztardy, np. sarepskiej.
  • Wszystkie dodane składniki należy dokładnie wymieszać, przyprawiając do smaku szczyptą soli oraz cukru.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi
Redakcja
więcej