Polska gęś owsiana - jak jest hodowana? Czy jest zdrowsza od innych gęsi?

Polska gęś owsiana - jak jest hodowana? Czy jest zdrowsza od innych gęsi?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gęsi karmione są owsem, co podnosi jakość ich mięsa

Dlaczego warto jeść gęś owsianą? Jakie są podstawowe zasady hodowli? Jakie wartości odżywcze ma mięso gęsi owsianej? Wszystko, co musisz wiedzieć o gęsi owsianej!

Polska gęś owsiana uznawana jest za wyjątkowy rarytas. Hodowana według ściśle określonych zasad, karmiona jest prawie wyłącznie paszami zielonymi, a przez 3 ostatnie z 14-17 tygodni tylko owsem, co powoduje, że mięso jest wyjątkowo zdrowe i smaczne.

Mięso gęsi owsianej zawiera tylko do 5 proc. tłuszczu, 23 proc. białka, dużo witamin i żelaza. Ma też korzystny skład kwasów tłuszczowych - ok. 70 proc. łatwo przyswajalnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, i niską zawartość cholesterolu - do 30 mg/100 g tkanki. Dla porównania mięso wieprzowe ma prawie 30 proc. tłuszczu. Gęś owsianą zaliczamy do zdrowej żywności. Decydują o tym jej właściwości genetyczne, odpowiednia metoda tuczenia i chowu i trzymanie we właściwych warunkach środowiska.

Tuszka gęsi owsianej waży przeciętnie od 5 do 7 kg. Aby ją przyrządzić, wystarczy natrzeć mięso solą, majerankiem i upiec.

Ocena: 3,7