Nuggetsy z kurczaka - danie z frytkownicy [sprawdzony przepis]

2021-03-29
Nuggetsy z kurczaka z frytkownicy
Autor: Shutterstock Chrupiące nuggetsy z kurczaka można łatwo przygotować we frytkownicy
łatwy
25 min
4

Nuggetsy z kurczaka  (nuggets) to szybkie danie o rodowodzie amerykańskim. W wersji domowej można je przygotować we frytkownicy. Podajemy sprawdzony przepis na nuggetsy, czyli panierowane kąski kurczaka z frytkownicy.

Zobacz także: Jak zrobić nuggetsy z piekarnika?

SKŁADNIKI

  • 2 kromki czerstwego białego chleba w kawałkach
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g filetu z kurczaka w kawałkach
  • 1 żółtko i 2 białka
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W robocie kuchennym mielimy chleb z papryką w proszku, tak by uzyskać kruchą mieszankę, a następnie dodajemy oliwę z oliwek. Przekładamy całość do miski.
  • Mielimy filet z kurczaka na puree w robocie kuchennym, dodajemy żółtko, czosnek, pesto, pietruszkę. Dodajemy pół łyżeczki soli i pieprzu do smaku.
  • Rozgrzewamy frytkownicę do 200 stopni.
  • Ubijamy białka w misce. Formujemy z mieszanki z kurczaka 10 kulek, które następnie delikatnie przyciskamy, by stworzyć owalne kawałki. Zanurzamy je najpierw w białku, a następnie otaczamy w przygotowanej mieszance z chlebem. Kawałki muszą być dokładnie nią pokryte.
  • Do kosza frytkownicy wkładamy po 5 kawałków i ustawiamy zegar na 10-12 minut. Smażymy je do momentu uzyskania złotego koloru panierki. Wyjmujemy i wkładamy kolejne kawałki.
  • Nuggetsy podajemy z sosami i surówką.