Sałatka warstwowa MIMOZA - znany rosyjski przysmak

Sałatka warstwowa MIMOZA - znany rosyjski przysmak

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wierzch sałatki ozdobiony koperkiem przypomina biało-żółte kwiaty mimozy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka warstwowa mimoza swoją nazwę zawdzięcza kolorom wierzchniej warstwy: starte białko i żółtko jaj, ozdobione gałązką koperku przypomina biało żółte kwiaty mimozy. Sałatka jest bardzo dekoracyjna i prosta do przyrządzenia. Nadaje się zarówno na świąteczny stół jak i na pyszną kolację.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Majonez ukręć z olejem i musztardą za pomocą blendera. Zamiast oleju możesz użyć śmietany, wtedy wystarczy sos dobrze wymieszać. Sos najlepiej nakładać za pomocy plastikowej tuby do sosów (albo takiej po keczupie lub musztardzie z której można wyciskać małe ilości sosu).

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a potem je obierz i zetrzyj na tarce. Zmieszaj z 2 łyżkami sosu i drobno pokrojoną cebulką.

  • Marchewkę ugotuj i także zetrzyj na tarce. Jajka ugotuj na twardo, oddziel po ugotowaniu białka od żółtek i zetrzyj na tarce osobno. Żółty ser zetrzyj, a łososia drobno pokrój.

  • Na dnie przezroczystego naczynia ułóż warstwę łososia. Posmaruj 2 łyżkami sosu. Jeżeli masz tubę, to ułatwi ci rozprowadzenie cieniej warstwy - wyciśnij zygzakiem kratkę na warstwie, dzięki temu sos nie zaleje ścianek naczynia i kolorowe warstwy będą lepiej widoczne.

  • Teraz ułóż warstwę startych ziemniaków z cebulą, pokryj warstwę cienko sosem.

  • Następnie zrób warstwę z tartego żółtego sera i ją również pokryj cienko sosem.

  • Kolejną warstwę zrób z tartej marchewki, dodaj cienką warstwę sosu.

  • Na koniec posyp całość najpierw startym białkiem a potem startym żółtkiem, posól do smaku i ozdób gałązkami koperku.

Ocena: 2,9