Sałatka śledziowa z burakami: przepis na sałatkę warstwową
Dieta bezglutenowa
Sałatka warstwowa ze śledziem, często nazywana jest śledziem pod szubą albo śledziem pod pierzynką. To potrawa, która ma rodowód kresowy. Sprawdź, jak przygotować smaczną sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami oraz podkręcającym smaki majonezem.
SKŁADNIKI
- 4 filety śledziowe matiasy
- 4 średnie ziemniaki
- 2 cebule
- 4 średnie buraki
- 5 łyżek majonezu
- 2 jajka ugotowane na twardo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach. Obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę.
- Jajka ugotowane na twardo oraz cebule drobno posiekać.
- Filety śledziowe pokroić na niewielkie kawałki.
- W szklanym naczyniu układać warstwami kolejno ziemniaki, buraki, śledzie, cebulę, przekładając cienkimi warstwami majonezu kolejne warstwy.
- Na wierzchu posypać posiekanymi jajkami.
Śledziowe porady
Obecnie najczęściej można kupić filety śledziowe w typie matiasów, gotowe do jedzenia, które wystarczy tylko doprawić lub wykorzystać właśnie do sałatki. Ale czasem można kupić śledzie z solanki, które trzeba wymoczyć i wyfiletować. Jak wybrać dobre śledzie? Czym się charakteryzuje świeży śledź? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykułach:
Jak rozpoznać dobrego śledzia?
Świeży śledź: jak rozpoznać, czy jest rzeczywiście świeży?
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie? [WIDEO + GALERIA PRZEPISÓW]
GALERIA: tatary ze śledzia