Sałata dębolistna: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

2018-04-23 13:09

Sałata dębolistna jest delikatna i smaczna. Ceniona również ze względów dekoracyjnych, kształt i kolor liści ubarwia nasze sałatki. Jest też doskonałym źródłem cennych dla organizmu związków. Dowiedz się więcej o sałacie dębolistnej.  Polecamy przepis na: Sałatę dębolistną z awokado, malinami i serem feta

Sałata dębolistna: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Autor: Shutterstock Sałata dębolistna swoją nazwę zawdzięcza kształtowi liści przypominających pokrój liści dębu.

Spis treści

  1. Skąd pochodzi 
  2. Właściwości sałaty dębolistnej
  3. Wartość odżywcza
  4. Zastosowanie kulinarne

Skąd pochodzi 

Sałata dębolistna jest mieszańcem sałaty siewnej. Powstało jako wynik wieloletniej pracy ogrodników nad uzyskaniem odmiany o określonych cechach. 

Właściwości sałaty dębolistnej

Sałata dębolistna nazwę zawdzięcza podobieństwu do liści dębu. Może mieć kolor ciemno czerwony, zielony lub oba kolory mogą się przenikać nawzajem. W smaku jest lekko orzechowa i nieco pikantna. Sałata dębolistna świetnie komponuje się z serami, grzybami i delikatnymi sosami. Jej liście są niezwykle delikatne. Nie nadaje się długiego przechowywania. 

Wartość odżywcza

Sałata dębolistna, tak jak wszystkie sałaty, zawiera zielony barwnik (chlorofil) wykazujący działanie bakteriobójcze, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran, ochrania przez infekcjami. Ciemnoczerwone i fioletowe liście sałaty dębowej, zawdzięczają swój kolor antocyjanom, silnym przeciwutleniaczom, które m.in. obniżają ciśnienie krwi. Sałata jest źródłem luteiny i zeaksantyny, które zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. Liście sałaty bogate są w witaminę B, E i C oraz wiele składników mineralnych, m.in. mangan, potas, żelazo, magnez

Sałata dęblistna jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Garść liści sałaty dębowej o wadze 100 g zawiera zaledwie 15 kcal. 

Polecamy przepis: Trzy sosy do zielonych sałat

Zastosowanie kulinarne

Sałata dębolistna ma liście świetne do sałatek z łagodnymi sosami, podkreślającymi jej orzechowy smak. Idealnie komponuje się z grzybami i łagodnymi serami. Często wykorzystuje się jej liście w mieszankach sałat.

Polecamy przepis: Sałata dębolistna z kurczakiem