Płocie zapiekane: przepis na zapiekankę z parzonych płotek

2021-03-29
Płocie zapiekane: przepis na zapiekankę z parzonych płotek
Autor: Shutterstock Płocie po usunięciu ości świetnie nadają się do zapiekania
łatwy
45 min
4

Płocie zaparzane i zapiekane to pyszne danie obiadowe. Zaparzanie płotek usuwa mulisty zapach ryby. Wpływa także na soczystość mięsa. W zapiekanych płotkach rozsmakuje się cała rodzina. 

Polecamy również:  Płocie smażone po wędkarsku - przepis na chrupiące płotki oraz Płocie marynowane w białym winie - przepis na przekąskę z płotek

SKŁADNIKI

  • 1 kg płoci jednakowej wielkości
  • 8 łyżek mleka
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól i ostra mielona papryka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryby sprawić, umyć, osączyć, włożyć na minutę do wrzątku. 
  • Osączyć z wody, ostudzić, posolić, panierować w rozmąconym jajku i mące, smażyć na wolnym ogniu nie rumieniąc.
  • Żaroodporne naczynie posmarować olejem, ułożyć obsmażone płocie, zalać 3 jajkami rozmąconymi z mlekiem, posypać papryką, drobniutko posiekanym czosnkiem i szczypiorkiem. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C, zapiec 10-15 minut.