Płocie smażone po wędkarsku: przepis na chrupiące płotki

2021-03-29
Płocie smażone po wędkarsku: przepis na chrupiące płotki
Autor: Shutterstock Płocie smażone to wyśmienita przekąska
łatwy
30 min
4

Płocie smażone po wędkarsku to doskonała przekąska z chrupiących rybek. Do smażenia nadają się drobne płotki. Po zamarynowaniu w cebuli tracą mulisty posmak. Usmażone na chrupko płotki można jeść razem z ośćmi. 

Polecamy również: Płocie zapiekane - przepis na zapiekankę z parzonych płotek oraz  Płocie marynowane w białym winie - przepis na przekąskę z płotek

SKŁADNIKI

  • 2 kg drobnych płotek
  • 1 duża cebula pokrojona na plasterki
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • 250 ml oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryby sprawić, umyć, osączyć, posolić, lekko oprószyć pieprzem. 
  • Do miski wstawić do góry dnem mały talerzyk. Ułożyć warstwę cebuli, kawałki liścia laurowego, na tym ryby, na wierzchu cebulę, odstawić na 4-5 godzin w chłodne miejsce. 
  • Ryby oczyścić z przypraw i dodatków, obtoczyć w mące, smażyć na średnim ogniu w głębokim oleju z obu stron tak, aby stały się chrupiące, uważać, by się nie spaliły.
  • Najlepiej smakują na ciepło