Płocie marynowane w białym winie: przepis na przekąskę z płotek

2021-03-29
Płocie marynowane w białym winie: przepis na przekąskę z płotek
Autor: Shutterstock Świeże płotki można zamarynować w białym winie
łatwy
45 min
4

Płocie marynowane w białym winie to wykwintna przekąska z popularnych płotek. Płocie można podać na przystawkę lub jako samodzielne danie. Marynowane płotki doskonale smakują z sałatką jarzynową. 

Polecamy również:  Płocie smażone po wędkarsku - przepis na chrupiące płotki oraz Płocie zapiekane - przepis na zapiekankę z parzonych płotek

SKŁADNIKI

  • 10 dużych płoci
  • 2 duże marchewki pokrajane w kostkę
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • 2 liście laurowe
  • 15 ziaren pieprzu
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 2/3 szklanki octu winnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płocie sprawić, umyć, osączyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 
  • Cebulę, marchew, liście laurowe, ziarna pieprzu zalać winem z octem winnym, posolić, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Zalewą z jarzynami i przyprawami zalać ryby, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, dusić pod przykryciem 10-15 minut. 
  • Wystudzić, wstawić pod przykryciem do lodówki na 48 godzin.
  • Podawać z ziemniakami z wody lub sałatką jarzynową razem ze szklanką piwa.