Rosół z kluskami z parmezanu według Magdy Gessler [WIDEO + QUIZ]

Rosół z kluskami z parmezanu według Magdy Gessler [WIDEO + QUIZ]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Gdy Magda Gessler zawitała w „Złotej kurze” w Elblągu powitano ją okrzykiem „Śniłam o pani!”. A później dodano, że również o Matce Boskiej. Jak się jednak okazuje Magda Gessler niczym cudotwórczyni pomogła właścicielom uwierzyć w siebie i „Złotą kurę” zamienić w „Złote jajo” przynoszące wreszcie dochody. Zanana restauratorka olśniła wszystkich przepisem na aromatyczny rosół z kluskami z parmezanu. Także ty wypróbuj przepis na aromatyczny rosół z wyrazistymi kluseczkami we włoskim stylu. 

Składniki

  • Na rosół:

  • 1 kura rosołowa (ok. 1,5 kg)

  • 0,5 kg wołowiny rosołowej                                     

  • 4 l wody

  • 300 g marchwi

  • 200 g pietruszki

  • 150 g selera

  • 1 mały por

  • 1 cebula

  • 1 mały pęczek koperku

  • sól

  •  

  • Na kluski:

  • 150 g tartej bułki

  • 200 g startego parmezanu

  • 3 jajka

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurę, wołowinę i obrane warzywa zalać w garnku zimną wodą, posolić i gotować na bardzo wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.

  • Na 15 minut przed końcem gotowania, aby uzyskać lepszy aromat, dodać owinięty sznurkiem koperek.

  • Cebulę warto przed gotowaniem rosołu przypalić na ogniu, co poprawi aromat i kolor zupy.

  • Gdy rosół się gotuje, pora na kluseczki. Z bułki tartej, parmezanu, jajek i dodatków zagnieść dość zwarte i twarde ciasto. Zawinąć w folię spożywczą. Odstawić ciasto na 15 minut do lodówki.

  • Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Odcinać kilkucentymetrowe kawałki i układać na papierze do pieczenia. Kluseczki nie powinny się stykać. 

  • Rosół przecedzić i ponownie zagotować. Na wrzący rosół wrzucać kluseczki. Gotować około 5 minut, do wypłynięcia na powierzchnię. 

  • Podawać rosół z kluseczkami. 

ZOBACZ WIDEO z instrukcją gotowania rosołu!

Ocena: 3,5