Zupa krem z pomidorów z mozzarellą

Zupa krem z pomidorów z mozzarellą
Autor: Shutterstock.com Miska zupy z pieczonych pomidorów podana z mozzarellą, bazylią i oliwą
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa krem z pomidorów z mozzarellą to doskonały klasy kuchni włoskiej. Ta lekka zupa na ciepło jest idealna na upały. Jej przygotowanie można podzielić na etapy. Warzywa warto upiec dzień wcześniej. Kremowa, esencjonalna i bardzo smaczna! Taka jest zupa krem z pieczonych pomidorów! 

Co jest potrzebne do ugotowania zupy z pomidorów?

W tym przepisie wykorzystuję pieczone pomidory z cebulą i czosnkiem. Oprócz składników potrzebny będzie również piekarnik. Co prawda większość przepisów każe smażyć pomidory na patelni, to jednak ja jestem zwolenniczką ułatwiania sobie życia. Uwielbiam wolność jaką daje piekarnik. Wstawiam tam przygotowane warzywa i na 20 minut zapominam o gotowaniu. 
Do zupy niezbędne będą:

  • dojrzałe pomidory, soczysta cebula i kilka ząbków czosnku, także tymianek i liść laurowy
  • dobrej jakości bulion warzywny, może być z kostki, ale czytaj uważnie etykiety
  • kulka świeżej mozzarelli w solance

Jak ugotować zupę krem z pomidorów?

Najpierw pieczemy pomidory razem z cebulą i czosnkiem. Następnie przekładamy upieczone warzywa do garnka. Zlewamy do naczynia wszystkie soki. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Potem wystarczy zupę zmiksować blenderem na krem. Zupę podajemy na gorąco z kawałkami sera mozzarella. Wierzch zupy polewamy oliwą. Dekorujemy liśćmi bazylii. Gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 duża biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 kulka świeżej mozzarelli (125-150 g)
  • sól i pieprz
  • oliwa lub dobrej jakości olej roślinny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
  • Umyj pomidory i pokrój każdy na osiem kawałków. Połóż je skórą do dołu na blasze do pieczenia. Cebule obierz, porkój na ósemki i również ułóż na blasze do pieczenia. Ząbki czosnku obierz z łuski, przekrój na pół i rozrzuć na pomidorach. Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Włóż blachę do pieczenia na środkową półkę piekarnika i piecz warzywa w temperaturze 200ºC przez 35-40 minut.
  • Przełóż pieczone warzywa razem z sokami z pieczenia do garnka i dodaj bulion warzywny. Dodaj gałązki tymianku i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  • Podczas gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu, porwij mozzarellę na mniejsze kawałki, takie kłaczki.
  • Wyjmij z zupy liść laurowy i gałązki tymianku. Zmiksuj za pomocą blender ręcznego na puree. W razie potrzeby dodaj przyprawy.
  • Natychmiast podawaj zupę z kawałkami świeżej mozzarelli. Ewentualnie podgrzej zupę, dodaj mozzarellę i mieszaj, aż mozzarella się rozpuści. Smacznego! 
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej