Zupa szczawiowa jak u babci – klasyczny przepis, który zachwyca! Kremowa, zabielana, z jajkami – po prostu palce lizać!

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa szczawiowa to smak dzieciństwa, który nigdy nie wychodzi z mody! Babcia gotowała ją na esencjonalnym wywarze, z idealnie wyważoną kwasowością szczawiu, złagodzoną aksamitną śmietaną i żółtkami. Do tego obowiązkowo miękkie ziemniaki i jajko na twardo – klasyka, która zawsze smakuje obłędnie! Oto sprawdzony przepis na babciną zupę szczawiową – palce lizać!
Jak zrobić zupę szczawiową według przepisu babci?
Moja babcia należała do pokolenia, które tolerowało warzywa tylko w formie rozgotowanej na śmierć. Ale zupie szczawiowej to akurat nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie. Szczaw poddany smażeniu, a potem gotowaniu uwalnia całą swoją kwaśną potęgę. Jako dziecko uwielbiałam zabielaną zupę szczawiową. Koniecznie z ziemniakami. Babcia nie uznawała żadnych grzanek.
Czy mogę zrobić tę zupę ze szczawie ze słoika?
Oczywiście! Takie rozwiązanie ułatwi Ci życie i skróci czas przygotowań. Wystarczy, że ugotujesz pokrojone ziemniaki w bulionie. Dodasz szczaw ze słoika i ponownie zagotujesz zupę. Zabielisz śmietaną z żółtkami i gotowe! Aby uszlachetnić smak takiej zupy, możesz szczaw ze słoika przesmażyć na maśle zanim dodasz go do wywaru.
SKŁADNIKI
- 1 kg szczawiu
- 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 4 żółtka
- 150 ml śmietany 30-36%
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 4 jajka na twardo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania bulionu z ziemniakami. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
- Zagotuj bulion. Dodaj ziemniaki i gotuj 15 minut.
- Pora na podstawę szczawiowej: Szczaw opłucz dokładnie, osącz na sicie i posiekaj niezbyt drobno.
- Dwa ząbki czosnku obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni roztop masło, podduś na nim czosnek i szczaw. Następnie zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito.
- Przetarty szczaw dodaj do bulionu z ziemniakami. Doprowadź do wrzenia. Od zagotowania gotuj jeszcze 2 minuty.
- Żółtka wymieszaj ze śmietaną, wlej do zupy, ciągle miksując. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
- Podawaj zupę z połówkami jaj na twardo.