Zupa szczawiowa: przepis babci, palce lizać! Klasyczna, zabielana, z jajkami!

Zupa szczawiowa: przepis babci, palce lizać! Klasyczna, zabielana, z jajkami!
Autor: Shutterstock Zupa szczawiowa wg przpeisu babci jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa szczawiowa to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień dzieciństwa. Babcina zupa była esencjonalna, kwaśna, lecz złagodzona dodatkiem śmietany i żółtek. Zawsze z ziemniakami i jajkiem na twardo. Oto zupa szczawiowa według przepisu babci, palce lizać!

Jak zrobić zupę szczawiową według przepisu babci?

Moja babcia należała do pokolenia, które tolerowało warzywa tylko w formie rozgotowanej na śmierć. Ale zupie szczawiowej to akurat nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie. Szczaw poddany smażeniu, a potem gotowaniu uwalnia całą swoją kwaśną potęgę. Jako dziecko uwielbiałam zabielaną zupę szczawiową. Koniecznie z ziemniakami. Babcia nie uznawała żadnych grzanek. 

Czy mogę zrobić tę zupę ze szczawie ze słoika?

Oczywiście! Takie rozwiązanie ułatwi Ci życie i skróci czas przygotowań. Wystarczy, że ugotujesz pokrojone ziemniaki w bulionie. Dodasz szczaw ze słoika i ponownie zagotujesz zupę. Zabielisz śmietaną z żółtkami i gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg szczawiu
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 4 żółtka
  • 150 ml śmietany 30-36%
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 4 jajka na twardo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania bulionu z ziemniakami. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  • Zagotuj bulion. Dodaj ziemniaki i gotuj 15 minut.
  • Pora na podstawę szczawiowej: Szczaw opłucz dokładnie, osącz na sicie i posiekaj niezbyt drobno.
  • Dwa ząbki czosnku obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  • W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni roztop masło, podduś na nim czosnek i szczaw. Następnie zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito. 
  • Przetarty szczaw dodaj do bulionu z ziemniakami. Doprowadź do wrzenia. Od zagotowania gotuj jeszcze 2 minuty. 
  • Żółtka wymieszaj ze śmietaną, wlej do zupy, ciągle miksując. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
  • Podawaj zupę z połówkami jaj na twardo. 
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej