Zdrowy i sycący, idealny na wiosenny detoks. Krupnik z kaszą jaglaną urzeka smakiem

krupnik z kaszą jaglaną
Autor: Shutterstock Wiosenny krupnik z kaszą jaglaną to pyszna zupa z młodych warzyw.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Wiosna jest już w pełni, a na bazarowych straganach piętrzą się młode warzywa, z których można ugotować pyszną zupę. Wiosenny krupnik z dodatkiem kaszy jaglanej to sycąca i pełna smaku zupa. Zachwyci łatwością przygotowania i obłędnym smakiem. Od razu warto ugotować jej więcej, ponieważ doskonale smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszny krupnik z kaszą jaglaną.

Z czego zrobić krupnik z kaszą jaglaną?

Ta pyszna wiosenna zupa składa się z kilku produktów, których cena nie przyprawia o zawrót głowy. Gotuje się ją z dodatkiem młodych warzyw, które już pojawiają się w sklepach na bazarkach. To zupa wegetariańska, więc na liście składników nie ma mięsa. Krupnik jest też bezpieczny dla alergików i osób z nietolerancją glutenu.

Co jest więc potrzebne, aby ugotować garnek pysznego wiosennego krupniku? Na liście składników znalazły się proste i niedrogie produkty.

  • kasza jaglana
  • bulion warzywny
  • młode warzywa – marchewki, pietruszki z natką, seler, por, ziemniaki
  • masło
  • przyprawy – sól, pieprz

Jak zrobić krupnik z kaszą jaglaną?

Krupnik to jedna z najpopularniejszych polskich zup. W nowej odsłonie, w której zamiast pęczaku dodaje się kaszę jaglaną, smakuje rewelacyjnie. Przepis na krupnik z kaszą jaglaną nie jest trudny. Wystarczy gotować go tak, jak podano to w przepisie. Wiosenna zupa wyjdzie za pierwszym razem i będzie pysznie smakować.

Jak więc ugotować duży garnek tego wyjątkowo dobrego krupniku z młodych warzyw wzbogaconego kaszą jaglaną? Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane.

  • 1. krok – ugotowanie kaszy jaglanej w bulionie warzywnym
  • 2. krok – dodanie warzyw
  • 3. krok – dodanie pozostałych składników
  • 4. krok – doprawienie krupniku z kaszą jaglaną

Jak podawać krupnik z kaszą jaglaną?

Ta pełna smaku i aromatu wiosenna zupa sprawdzi się na obiad. Ugotowanie krupniku z dodatkiem bezglutenowej kaszy jaglanej jest proste i szybkie, więc można ją zrobić nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Doskonale smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Krupnik z kaszą jaglaną można też zabrać ze sobą na wynos i po odgrzaniu zjeść w pracy na lunch.

SKŁADNIKI

  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 3 ziemniaki
  • 2 młode marchewki
  • 2 młode pietruszki
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1/4 korzenia selera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion warzywny zagotować. Wsypać opłukaną kaszę jaglaną, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekany por. Dodać obrane i starte na tarce marchewki, pietruszki i seler. Gotować 10 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  • Wsypać posiekaną natkę pietruszki i dodać masło. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować kilka minut.
  • Podawać od razu na obiad.
Kasza jaglana z warzywami
Anna Szulc-Górska
więcej