Zdrowy i sycący, idealny na wiosenny detoks. Krupnik z kaszą jaglaną urzeka smakiem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Wiosna jest już w pełni, a na bazarowych straganach piętrzą się młode warzywa, z których można ugotować pyszną zupę. Wiosenny krupnik z dodatkiem kaszy jaglanej to sycąca i pełna smaku zupa. Zachwyci łatwością przygotowania i obłędnym smakiem. Od razu warto ugotować jej więcej, ponieważ doskonale smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszny krupnik z kaszą jaglaną.
Z czego zrobić krupnik z kaszą jaglaną?
Ta pyszna wiosenna zupa składa się z kilku produktów, których cena nie przyprawia o zawrót głowy. Gotuje się ją z dodatkiem młodych warzyw, które już pojawiają się w sklepach na bazarkach. To zupa wegetariańska, więc na liście składników nie ma mięsa. Krupnik jest też bezpieczny dla alergików i osób z nietolerancją glutenu.
Co jest więc potrzebne, aby ugotować garnek pysznego wiosennego krupniku? Na liście składników znalazły się proste i niedrogie produkty.
- kasza jaglana
- bulion warzywny
- młode warzywa – marchewki, pietruszki z natką, seler, por, ziemniaki
- masło
- przyprawy – sól, pieprz
Jak zrobić krupnik z kaszą jaglaną?
Krupnik to jedna z najpopularniejszych polskich zup. W nowej odsłonie, w której zamiast pęczaku dodaje się kaszę jaglaną, smakuje rewelacyjnie. Przepis na krupnik z kaszą jaglaną nie jest trudny. Wystarczy gotować go tak, jak podano to w przepisie. Wiosenna zupa wyjdzie za pierwszym razem i będzie pysznie smakować.
Jak więc ugotować duży garnek tego wyjątkowo dobrego krupniku z młodych warzyw wzbogaconego kaszą jaglaną? Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane.
- 1. krok – ugotowanie kaszy jaglanej w bulionie warzywnym
- 2. krok – dodanie warzyw
- 3. krok – dodanie pozostałych składników
- 4. krok – doprawienie krupniku z kaszą jaglaną
Jak podawać krupnik z kaszą jaglaną?
Ta pełna smaku i aromatu wiosenna zupa sprawdzi się na obiad. Ugotowanie krupniku z dodatkiem bezglutenowej kaszy jaglanej jest proste i szybkie, więc można ją zrobić nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Doskonale smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Krupnik z kaszą jaglaną można też zabrać ze sobą na wynos i po odgrzaniu zjeść w pracy na lunch.
SKŁADNIKI
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 100 g kaszy jaglanej
- 3 ziemniaki
- 2 młode marchewki
- 2 młode pietruszki
- 1 por (tylko biała część)
- 1/4 korzenia selera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion warzywny zagotować. Wsypać opłukaną kaszę jaglaną, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekany por. Dodać obrane i starte na tarce marchewki, pietruszki i seler. Gotować 10 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Wsypać posiekaną natkę pietruszki i dodać masło. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować kilka minut.
- Podawać od razu na obiad.