Domowy krupnik: przepis na tradycyjną zupę z kaszy jęczmiennej
2021-03-31
średni
60 min
4
Krupnik to znakomita zupa zwłaszcza na zimowe dni - rozgrzewa i jest wyjątkowo sycąca. Jeśli dodasz do niego suszone grzyby, zupa nabierze smakowitego, leśnego aromatu. Podajemy przepis na tradycyjny polski krupnik z kaszy jęczmiennej.
Diety dostępne bez wychodzenia z domu, opieka dietetyka i ponad 2000 przepisów w programie JeszCoLubisz.
SKŁADNIKI
- kostki schabowe (ewentualnie kawałek schabu z kością)
- garść suszonych grzybów
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- pół szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej albo mazurskiej
- 2 duże marchewki
- kawałek dużego selera lub cały mały
- 1 średnia cebula
- 2 pietruszki
- 4 spore ziemniaki
- świeży koperek lub natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużego garnka włożyć kostki schabowe (lub schab bez kości), garść wypłukanych pod bieżącą wodą suszonych grzybów, pieprz, liść laurowy i kaszę jęczmienną. Wszystko zalać dwoma litrami zimnej wody. Wstawić na nieduży ogień.
- Obrać jedną marchewkę, jedną pietruszkę i seler – wrzucić warzywa do garnka. Dołożyć też całą cebulę obraną z zewnętrznych łusek. Dodać nieco soli i gotować około 40 minut, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.
- Drugą marchewkę i drugą pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do garnka.
- Zupę gotować jeszcze około 15 minut, po czym wyjąć z zupy cebulę i kostki schabowe (lub kawałki schabu), oddzielić mięso od kości (albo pokroić kawałki schabu) i z powrotem dać je do garnka.
- Koperek albo pietruszkę pokroić i dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem.