Sos hoisin - przepis na domowy sos hoisin

Sos hoisin - przepis na domowy sos hoisin

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sos hoisin to obowiązkowy dodatek do kaczki po pekińsku i wszelkich potraw z tak przygotowaną kaczką

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sos hoisin jest gęsty i ciemnobrązowy. Wyrabiany jest z soi z dodatkiem mąki, cukru, przypraw, czosnku, śliwek, chili i soli. Idealnie pasuje do dań z owoców morza oraz do potraw z grilla. Sos hoisin oczywiście możemy kupić, ale warto zrobić go samodzielnie - na pewno będzie zdrowszy.

Składniki

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki masła orzechowego lub orientalnej pasty z czarnej fasoli

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżeczki octu ryżowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

  • odrobina chili

  • pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • W miseczce umieszczamy sos sojowy, masło orzechowe, miód, ocet, olej i łyżką mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej gęstej masy.
  • Dodajemy stopniowo przeciśnięty przez praskę czosnek, ostry sos i pieprz, próbując co jakiś czas w celu uzyskania pożądanego stopnia ostrości.

Sos hoisin ma słodko-pikantny smak. Stosowany jest w kuchni orientalnej.  Do swoich potraw lubią go szczególnie stosować Chińczycy. Dodawany jest na przykład do do żeberek wieprzowych, drobiu i warzyw. Jest niezbędny do przygotowania słynnej kaczki po pekińsku. Gotowy sos hoisin możemy kupić w sklepach orientalnych lub poszukać w supermarketach w działach z przysmakami kuchni świata. Możemy także spróbować zrobić podobny sos ze składników dostępnych w wielu sklepach. Możemy go przygotować tyle ile potrzebujemy, na pewno znajdzie się w nim mniej chemicznych utrwalaczy, a poza tym - sos zapewne będzie tańszy.

Ocena: 3