Salsa verde, czyli zielony ziołowy sos - przepis na zieloną salsę

Salsa verde, czyli zielony ziołowy sos - przepis na zieloną salsę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zielona salsa, witaminowa bomba przygotowana ze świeżych ziół, pasuje do ryb pieczonych i gotowanych na parze.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Verde, po włosku oznacza zielony. Salsa verde to sos, który znacznie lepiej smakuje, kiedy zrobimy go sami. Gęsta mieszanka posiekanych ziół i kaparów z oliwą z oliwek to idealny wręcz dodatek do grillowanych oraz pieczonych dań rybnych i mięsnych. Na dodatek to witaminowa bomba, która szczególnie przyda się nam wiosną.

Składniki

  • 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku

  • 1/3 szklanki posiekanej bazylii

  • 1/3 szklanki kaparów, odsączonych i pokrojonych na mniejsze kawałki

  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki

  • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin

  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki lub miksera i mieszamy. W 10 minut mamy gotowy sos!

Ocena: 0