Oliwkowa marynata z łososiem i pomarańczą

Oliwkowa marynata z łososiem i pomarańczą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Oliwkowa marynata z łososiem i pomarańczą to przystawka, która zadowoli wysmakowane podniebienia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Dieta śródziemnomorska uważana jest za najzdrowszą i najlepszą do stosowania na co dzień. Jednym z podstawowych jej składników są oliwki, zwane także „pigułkami młodości”. Zawierają one prowitaminę A, witaminy C i E oraz mnóstwo witamin z grupy B. Przygotowane w marynacie z łososiem i pomarańczą smakują wyśmienicie.

Składniki

  • 75 g zielonych hiszpańskich oliwek

  • 75 g czarnych hiszpańskich oliwek

  • 100 g wędzonego łososia

  • 1-2 kromki chleba

  • pomarańcza

  • garść kaparów

  • świeży koper

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na suchej patelni upraż pokrojony w kostkę chleb.

  • Do miseczki przełóż odsączone oliwki, dla kontrastu wymieszaj zielone i czarne.

  • Obierz i podziel na cząstki pomarańczę. Dodaj pokrojonego w kawałki łososia.

  • Dodaj uprażony, przestudzony chleb, kapary oraz poszarpany koperek.

  • Na koniec skrop całość hiszpańską oliwą z oliwek. Pomieszaj i podawaj.

Ocena: 5