Karczochy nadziewane jagnięciną: przepis na danie na karnawałowe przyjęcie

2021-03-26
Karczochy nadziewane jagnięciną
Autor: Shutterstock Karczochy nadziewane jagnięciną - pyszna karnawałowa przystawka.
średni
40 min
4

Karczochy nadziewane jagnięciną to wspaniała, wykwintna przekąska, która urozmaici każde przyjęcie karnawałowe.

Sprawdź także >>> Co pić w święta, sylwestra i w karnawale, by nie utyć?

SKŁADNIKI

  • 8 karczochów
  • 400 g schabu jagnięcego
  • 3 łyżki parmezanu w płatkach
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • oliwa
  • 2 łyżki keczupu pikantnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól morska w młynku
  • pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jagnięcinę pokrój na cienkie plastry, oprósz czosnkiem, tymiankiem, solą, dodaj keczup i łyżkę oliwy
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, odstaw w chłodnie miejsce na 24 godziny.
  • Karczochy oczyść, aby pozostały serca, ugotuj w delikatnie osolonej wodzie.
  • Mięso usmaż na oliwie, pod koniec dodaj pokrojone suszone pomidory, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Tak przygotowanym farszem nadziewaj karczochy, przed podaniem posyp płatkami parmezanu.